Grace Strobel 26 évvel ezelőtt született Down-szindrómával. Az orvosok azt mondták, nem lesz képes olvasni, de még a cipőjét bekötni sem. Mára azonban egy elszánt fiatal nővé érett, aki modellként felrázta a szépségipart, és aktivistaként iskolások ezreit inspirált. Célja egyértelmű és erőteljes: azt szeretné, hogy az emberek átgondolják, mi az, ami lehetséges.
Grace elszántsága valódi misszióvá fejlődött. Az ő különleges története is bizonyítja, mindannyiunkban megvan az erő ahhoz, hogy jobb hellyé tegyük a világot.

Másnak született.

Amikor Linda először hallotta, hogy a pocakjában lévő baba valószínűleg Down-szindrómás, egy világ omlott össze benne. Úgy fogalmazott, hogy amit érzett, arra a rettegés enyhe kifejezés. Férjével figyelmeztették őket, mennyire komplikált egy ilyen gyermek élete és milyen nehézségekkel kell majd szembenézniük. Néhány hónappal később Grace világra jött, és amikor az édesanyja a szemébe nézett, arra gondolt: “Ő a leggyönyörűbb dolog a világon.”

Grace szülei elhatározták, hogy minden erejükkel segíteni fogják a lányukat, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az életéből. A legjobb oktatást, a legjobb diétát, gyógytornát akarták neki biztosítani, hogy a lehető legteljesebb életet élhesse. 3 éves korában már elkezdett olvasni, 5 évesen pedig a tesztje azt mutatta, hogy második osztályos szinten van.

Szembenézett a nehézségekkel és felülemelkedett rajtuk.

Ahogy az évek teltek, Grace kikövezte a saját útját, és keményen dolgozott. De – ahogyan az anyukája mondja – az iskolás évek legnehezebb része az volt, hogy “a világ hihetetlenül alacsony elvárásokat támasztott vele szemben”. Egyszer egy beszédterapeuta azt mondta Lindának, hogy a lányának valószínűleg soha nem lesz rendes szakmája vagy teljes munkaidős állása. “A terapeuta még a részmunkaidős állást sem tartotta valószínűnek.”

Az a sok figyelem, amit Grace a születésétől kezdve kapott, sokat segített az erős, egészséges személyiségének kialakulásában. Képes volt magáról lesöpörni azt a sok bélyeget, amit az osztálytársai ragasztottak rá, és bátran hagyta figyelmen kívül az idegenek bámulásait. Élete nem volt szokványos, de bizonyította, hogy ha valaki szeretetben nő fel, akkor bármivel megbirkózik, amit az élettől és az emberektől kap. A nehézségeket képes volt ugródeszkaként felhasználni ahhoz, hogy teljes élete legyen.

Így működik a Grace-effektus a gyakorlatban.

Grace ragyogott, és elhatározta, hogy másokkal is osztozik ebben a fényben. Anya és lánya elkészítették a Grace-effektus nevű tervet. Ez egy befogadást elősegítő kezdeményezés az iskolák számára, interaktív bemutatókkal, hogy előmozdítsák a fogyatékossággal kapcsolatos tudatosságot. Céljuk, hogy változtassanak a helyzeten, támogassák a gyerekeket és elmagyarázzák a diákoknak, mit jelent az akadályokkal való szembenézés és azok leküzdése.

Virágzó modellkarriert tudhat magáénak.

Grace története és küldetése annyira inspiráló, hogy villámgyorsan terjedt és sokakat megérintett. A fogyatékkal élők aktivistája lett, emellett modell is. Fotói villámgyorsan terjedtek a Facebookon. Interjúkat adott a tévében és a rádióban, cikkek jelentek meg róla például a Forbes magazinban, és még divatbemutatókon is fellépett.

Grace az első amerikai Down-szindrómás modell, aki egy bőrápolással foglalkozó kozmetikai márka arca lett. Rihanna Fenty Beauty márkájával is együttműködik.

És ez még csak a kezdet.

Mikor arra gondolunk, hogy Grace mennyire elszánt és milyen elfoglalt, jusson eszünkbe, hogy ő még csak az útja elején jár. Története azért megható, mert ő az élő bizonyíték arra, hogy a nehézségek jelentik a lehetőséget, hogy rátaláljunk a bennünk rejlő erőre. Ahogy Grace mondja: “Senkinek se hagyd, hogy megmondja, mit tudsz vagy mit nem tudsz elérni. Csak feszegesd a határaidat, és élj.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét