Néha a legjobb dolog, amivel vigasztalhatsz valakit és kimutathatod a szeretetedet, az az ölelés. Ha nem rajongsz a fizikai érintésért, talán meggondolod magad, ha megtudod, milyen nagy hatással tud lenni a mentális és a fizikai egészségre. Az öleléssel azt kommunikálod a másik felé, hogy szeretve van, biztonságban van és nincs egyedül, és időnként mindannyian kedvet kapunk az öleléshez.
Az öleléstől az élet boldogabb és egészségesebb lesz.

1. Amiért olyan fontos az emberi érintés.

Az emberi érintés az egyik legintimebb formája a kommunikációnak, és a legtöbb előnnyel is jár. Akik magányosnak érzik magukat, gyakran ráébrednek, hogy valami hiányzik, de azt nem tudják, hogy az a valami egy olyan egyszerű dolog, mint egy ölelés. Egy 40.000 ember részvételével végzett felmérés szerint az érintéshez kapcsolódó leggyakoribb szavak a “vigasztalás”, “melegség”, “szeretet”.

2. Amiért jobbak a hosszabb ölelések.

Az emberek általában rövid ideig ölelkeznek, pedig nyomós érv szól amellett, hogy próbáljuk tovább elnyújtani az ölelést. Egy tanulmányban az ölelés időtartamát vizsgálták. A résztvevők 1, 5 és 10 másodpercig ölelkeztek. Az eredmények azt mutatták, hogy az 1 másodperces ölelés volt a legkevésbé kellemes, míg a 10 másodperces a legkellemesebb. Egy egyszerű ölelésnek óriási hatása lehet, és ha extra mozdulattal is megtoldod, például egy hátveregetéssel, azzal az előnyeit csak fokozhatod.

3. Az ölelés csökkenti a stresszt, amitől fokozódik a boldogságérzet.

Az ölelés segíti az egyik “boldogsághormon”, az oxitocin termelődését, amit “szeretethormonnak” is neveznek. Minél tovább tart az érintés vagy az ölelés, annál több hormon termelődik, és annál jobban érezzük magunkat. Bizonyított, hogy ez a hormon stresszcsökkentő hatással rendelkezik.

4. Egy ölelés képes legyőzni a szorongást és a félelmet is.

Az ölelésnek különösen jótékony hatása van a szorongással, alacsony önbecsüléssel és a halálfélelemmel küzdő emberek számára. Egy kutatás szerint az ezzel küzdő emberek igénylik, hogy érintéssel nyugtassák meg őket. Az eredmények azt mutatják, hogy akiket megérintenek, azok kevesebb szorongást élnek át, mint azok, akik nem kerülnek fizikai kapcsolatba más emberrel.

5. Az ölelés a megbetegedés esélyét is csökkentheti.

Egy tanulmány szerint azok, akik sok támogatást és ölelést kapnak, védettebbek a fertőzésekkel szemben. Egy vizsgálatban 404 egészséges felnőtt vett részt, akiket megöleltek, majd megfázást okozó vírusnak tették ki őket, és figyelték a betegség jeleit. Az eredmények szerint a támogatás és az ölelés csökkentette a fertőzés kialakulásának esélyét.

6. A fizikai érintés jót tesz a szív egészségének is.

Egy tanulmány azt állítja, hogy az ölelés a szívre is jótékony hatással van. A kutatók 200 résztvevőt 2 csoportra osztottak. Az első csoportban a pároknak 10 percig kellett fogniuk egymás kezét, miközben romantikus videókat néztek, majd ölelkezniük kellett 20 másodpercig. A másik csoportnak csendben, érintés nélkül kellett ülni 10 percig és 20 másodpercig. Az eredmények szerint az ölelkezős-érintős csoport tagjainál csökkent a szívritmus és a vérnyomás is.

7. Az érintés csökkentheti a fizikai fájdalmat is.

Ha egy szerettünk megérint, annak nem csak pszichés hatásai vannak, de fizikai előnyei is. Egy tanulmány szerint egy szerettünktől kapott érintés képes enyhíteni a fájdalmat. Egy kísérletben 22 párt vizsgáltak, miközben egy szülőszobai jelenetet imitáltak. A nőket fájdalomnak tették ki, és azok, akiket közben a párjuk nem érintett meg, érezték is a fájdalmat. Azonban, akiknek a párja közben fogta a kezét, azoknál a fájdalomérzet csökkent.

8. Ennyi ölelésre van szükség, hogy egészségesek és boldogok legyünk.

A neves amerikai családterapeuta, Virginia Satir szerint erre létezik egy egyszerű szabály. Napi 4 ölelés szükséges a túléléshez. 8 ölelés a gondoskodáshoz, 12 ölelés pedig a fejlődéshez. Valójában amennyi ölelést csak kaphatunk, arra mind szükségünk van. Az ölelésnek nincsenek hátrányai, az előnyei pedig olyan fontosak, hogy nem szabad nem tudomást venni róluk.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét