2010-ben Jared Leto ezt posztolta: “Az igazi férfiak szoknyát viselnek.” Ez a kijelentés azóta is inspirálja őt az öltözködésben, hiszen ruhákat és szoknyákat visel számos eseményen, például a vörös szőnyegen is. Ezt a divatot felkapták a hírességek, és az utóbbi időben a szoknya az átlagos férfiak körében is egyre népszerűbb.

A szoknya a férfiak ruhatárának része volt a történelem különböző periódusaiban.

A férfiak gyakran hordtak szoknyaszerű ruhákat a történelem különböző korszakaiban. Gyakran harisnyával is párosították őket. A római katonák páncélja például egy rövid szoknyához hasonlított, hogy ne akadályozza őket a mozgásban. A középkorban népszerűek voltak a tunikák, a reneszánszban pedig szoknya fazonú öltözéket viseltek a férfiak.

Az ezt követő évszázadokban a férfiak szoknyák és ruhák iránti lelkesedése alábbhagyott, és előtérbe kerültek a nadrágok. Azonban bizonyos szoknyaszerű darabok, mint a kilt vagy a fustanella egyes régiókban a hagyományos öltözet részeként fennmaradtak.

1985-ben Jean-Paul Gaultier bemutatta az általa férfiaknak tervezett első szoknyát, és ez az irányzat aztán óriási népszerűségre tett szert a férfi sztárok körében, mint David Beckham vagy Axl Rose. 1999-ben Brad Pitt kavarta fel az állóvizet, mikor a Rolling Stone magazin részére készített róla fotókat Mark Seliger, mégpedig különböző egyberuhákban, nyakláncokban és karika fülbevalóban.

Manapság egyre többen vallják, hogy az öltözködésben nincsenek nemi korlátok.

Mára már számos tervező mutatott be férfiaknak szánt szoknyákat és egyberuhákat, gyakran olyan semleges színekben, mint a fekete, a barna, a szürke vagy a fehér és egészen egyszerű fazonokban. Egyre többen értenek egyet abban, hogy az öltözködést nem szabják meg a nemek. Ez a kulturális szemléletváltás egyre elfogadottabbá teszi, hogy a férfiak felfedezzék és magukévá tegyék nőies oldalukat, beleértve a sminket, a magassarkút és a szoknyákat is.

A férfiak egyberuha- szoknyaviselési trendje nem korlátozódik a hírességekre, a hétköznapi emberek körében is mind népszerűbb. Az elmozdulás a nagyobb inkluzivitás és a sokszínűség felé nagyban megnövelte az eladásokat. Az olyan termékek, mint Thom Browne férfiszoknyái 2021-ben egyre keresettebbekké váltak. Néhány évvel ezelőtt Mark Bryan, német mérnök és édesapa tett szert egyre több rajongóra azáltal, hogy megosztotta mindennapos outfitjeit, megmutatta magát szoknyákban, tűsarkúban, megkérdőjelezve ezzel a hagyományos nemi normákat.

Férfi sztárok, akik magabiztosan viselik a ruhákat és a szoknyákat.

1. Jonathan Van Ness

2. Damiano David

3. Jared Leto

4. Oscar Isaac

5. Redfoo

6. Lil Nas X

7. Gerard Butler

8. Russell Westbrook

9. Bad Bunny

10. Billy Porter

11. Vin Diesel

12. Kid Cudi

13. Travis Barker

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét