Ha van az életedben olyan ember, aki folyton panaszkodik, mindig van valami gondja és állandóan segítséget kér tőled bármiféle viszonzás nélkül, akkor olyasvalakivel van dolgod, aki elszívja az energiáidat és csak kimerít. Ez nincs rendben, változtatnod kell a helyzeten annak érdekében, hogy megóvd a fizikai és mentális egészségedet.
Segítünk, hogy megtudd, mit tegyél az energiavámpírok ellen.

Ne próbálj megoldást javasolni.

Mikor valaki hozzád fordul a problémáival, ne próbáld azokat megoldani. Mutass érzelmi támogatást, de ne játszd a terapeuta vagy a szülő szerepét, akik minden gondot megoldanak helyettük. Helyezd vissza a felelősséget az illető vállára, és ösztönözd a döntéshozatalra, hiszen csakis ő tudja, mi a legjobb neki.

Tanácsold neki, hogy forduljon szakemberhez.

Ha valaki állandóan panaszkodik az életéről, mindig boldogtalan valami miatt, az illetőnek pszichológus segítségére van szüksége. Ideiglenesen nyújthatsz neki érzelmi támogatást, de ezzel nem tudod orvosolni a probléma gyökerét, ami hosszú távon mentális problémákhoz vezethet.

Korlátozd a kapcsolattartást.

Próbáld korlátozni az illetővel töltött időt. Például ne válaszolj az üzeneteire, ha hajnalban, késő este vagy hétvégén zavar. Ha személyesen keres, közöld vele, hogy meghallgatod, de nincs sok időd, hamarosan indulnod kell. Ettől nem leszel rossz ember vagy rossz barát, csak megbecsülöd az idődet és az energiádat.

Állíts fel határokat.

Az energiavámpírok sokszor nem veszik figyelembe a határokat. Beszélnek neked olyasmiről, amit neked kellemetlen végighallgatni, váratlanul megjelennek az otthonodban, munkaidőben hívnak fel a problémáikkal. Attól függően, hogy az illető milyen szerepet tölt be az életedben és mennyi energiát vagy hajlandó áldozni rá, tisztázd vele a határokat. Ne légy dühös vagy agresszív, de határozottan beszélj, hogy értse, komolyan gondolod.

Fontold meg a kapcsolat megszakítását.

Ha azt tapasztalod, hogy negatív hatással van az életedre, jó ötlet végleg kizárni őt. Ha a kapcsolat mérgező, és az illető csak arra használ téged, hogy saját magát jobban érezze, ne éri meg foglalkozni vele.

Ne feledkezz meg saját magadról.

Ha még mindig szeretnél támasza lenni annak, aki érzelmileg kimerítően hat rád, ügyelj arra, hogy magadra is jusson időd. Csinálj magadnak programot az illető nélkül, hogy ne zavarhassanak a gondjai, ne is gondolj arra, hogyan kellene ezeket megoldanod helyette.

Őrizd meg a hidegvéred.

Egyesek nem panaszkodnak az életükről, hanem dicsekszenek vele. Fontosnak akarják érezni magukat, szükségük van arra, hogy elismerést kapjanak. Akár még meg is aláznak másokat, hogy jobban érezzék magukat. Ha valaki ilyen módon pazarolja az idődet és az energiádat, akkor se reagálj agresszíven. Először mondj valami kedveset, azután térj a lényegre.

Vedd fel a pókerarcot.

Az energiavámpírok látni akarják az érzelmi reakcióidat, miközben beszélnek hozzád. Ha azt akarod elérni, hogy többet ne forduljon hozzád az illető, ne mutass semmilyen érzelmet, mintha érzéketlen lennél. A válaszaid legyenek rövidek és közömbösek. Még unatkozást, fáradtságot vagy betegséget is színlelhetsz, így látni fogja, hogy nem kapja meg tőled azt, amit akar.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here