Mikor sétára indulsz a természetben, nagyon csábító, hogy megkóstold a gyümölcsöket. Előtte azonban tisztában kell lenned azzal, hogy melyek az ehető és a nem ehető fajták.
Olyan növényeket mutatunk, amelyek könnyen összetéveszthetők egymással.

1. Szőlő – Holdmag

Így különböztetheted meg őket: Mindkét növény fürtös termést hoz, nagyon könnyű összetéveszteni őket. Úgy tudod eldönteni, hogy ehető fajtával van-e dolgod, hogy megnézed a gyümölcs belsejét. A szőlőben kerek magokat találsz, a holdmag magjai viszont félhold alakúak.

2. Kucsmagomba – Redős papsapkagomba

Így különböztetheted meg őket: A bal oldali képen látható a kucsmagomba, amelynek üreges szára és szorosan illeszkedő kalapja van, aminek mintázata a méhsejtekre hasonlít. A redős papsapkagomba tönkje tömör fiatalkorában, később üregek keletkeznek benne, kalapja szivacsos és agytekervényekre hasonlító mintázata van, könnyű összetéveszteni az ehető fajtával.

Azonos az élőhelyük, ezért légy óvatos a gyűjtésükkel.

3. Fekete csucsor – Nadragulya

Így különböztetheted meg őket: A bal oldali képen látható a fekete csucsor, amely fürtös termést hoz, virágai fehérek. A jobb oldali képen lévő nadragulya termései azonban különállók. Légy óvatos, hiszen a nadragulya erősen mérgező.

4. Édes mandula – Keserű mandula

Így különböztetheted meg őket: Az édes mandula fehér virágokat hoz, míg a jobb oldali képen látható keserű mandula virágai rózsaszínek. Csak ez alapján mégsem lehet megkülönböztetni őket, hiszen számos változata létezik mindkettőnek. A keserű mandula termése kissé szélesebb és rövidebb az édes mandula terméséhez képest.

5. Medvehagyma – Toxicoscordion venenosum

Így különböztetheted meg őket: A legkönnyebben úgy tudsz különbséget tenni köztük, hogy megszagolod őket. A bal oldali fotón láthatod a medvehagymát, aminek a hagymához és a fokhagymához hasonló az illata. Ezzel szemben a jobb oldali növénynek (Toxicoscordion venenosum) nincs jellegzetes illata.

6. Kék áfonya – Bogyós orbáncfű

Így különböztetheted meg őket: Bár külsőre nagyon hasonlítanak egymásra, a színük alapján mégis meg lehet őket különböztetni. A kék áfonya (bal oldali fotó) termése kék, mikor teljesen érett, a bogyós orbáncfűé viszont fekete.

7. Szelídgesztenye – Vadgesztenye

Így különböztetheted meg őket: A szelídgesztenye termése csúcsban végződik, bojtja van, a vadgesztenye viszont kerek, semmilyen kicsúcsosodó része nincs.

8. Vadmurok – Foltos bürök

Így különböztetheted meg őket: Vizsgáld meg a szárukat! A bal oldali fotón látható vadmurok szára pihés, míg a foltos büröknek sima, pihe nélküli szára van, amin lila pöttyök láthatók.

9. Vadparadicsom – Keserű csucsor

Így különböztetheted meg őket: Mindkét növény virágán 5 szirom látható, de ezeknek a színe eltérő. A vadparadicsom (bal oldali fotó) szirmai sárgás árnyalatúak, míg a keserű csucsoré mélylila.

BÓNUSZ: Pitypang – Kacúros véreslapu

Van, ahol gyomnövényként, máshol pedig gyógynövényként tekintenek a kacúros véreslapura. Az emberek számára biztonságos a növény fiatal leveleinek a fogyasztása, ám nagyobb mennyiségben a lovak számára súlyosan mérgező.

Így különböztetheted meg őket: A bal oldali képen látható pitypang szára üreges, leveleinek széle cakkos, felületük sima, nincsenek rajtuk pihék. A jobb oldali képen lévő kacúros véreslapu szára viszont tömör és hosszabb is, mint a pitypangé, leveli pedig pihések.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét