A kutya az ember legjobb barátja, egészen addig, míg magára nem marad. A veszélyes környezetben egyedül élő kutyának több közös vonása lehet a farkassal, mint egy normál kutyával. A kóbor állatok falkába verődnek, saját territóriumukon élnek, és ezt a területed védelmezik is. Valószínűleg a legtöbbjük az embertől sem fél.
A következőkben ahhoz adunk tippeket, mit tégy, ha kóbor kutyával találkozol.

1. Ha kóbor kutyával találkozol, ne fuss el, és ne próbáld semmivel megdobni.

Ha látsz egy kutyát, ne próbálj meg elszaladni vagy szaporán elsétálni előle. Az állatból ez előhozhatja a vadászösztönt, és azt hiheti, hogy kitűnő zsákmány vagy.

A legjobb, amit tehetsz:

  • Maradj biztonságos távolságban, és várd meg, hogy az állat elmenjen.
  • Lassan lépj hátrafelé, és figyeld a kutya reakcióját. Ha követ, állj meg. Ha nem mozdul, folyamatosan hátrálj. Amint a kutya másfelé néz, normál tempóban folytasd a haladást.

A kutyát megzavarhatod azzal, ha valamit az állat és magad közé teszel. Ez lehet a hátizsákod, egy esernyő, cipő vagy kabát. Az állat remélhetőleg megpróbál ismerkedni a tárggyal és összezavarodik.

2. Ha kerékpárral vagy gördeszkával vagy, különösen vonzó lesz a kutyák számára.

A kóbor kutyák reagálnak a mozgásra, és gyakran mutatnak agressziót a kerékpár, motor, autó vagy más közlekedési eszköz iránt. Ha egy kutya elkezd üldözni, állj meg: az állat el fogja veszteni az érdeklődését irántad.

Akkor haladj tovább, ha a kutya elfordul és elkezd elsétálni. Ne próbálj meg begyorsítani, mert a kutyák rendkívül gyorsak, utol fognak érni.

3. Ha a saját kutyáddal sétálsz, választanod kell: vagy magadat teszed kockára vagy a kedvencedet is.

Ha a kóbor kutya vicsorog vagy ugat a te kutyádra, természetes, hogy fel akarod venni. De a kóbor állat erre a mozdulatra reagálni fog és téged támad meg. Ha a kutyádat a földön hagyod, megvan az esélye, hogy a kóbor kutya rátámad. Ebben az esetben a kedvenced sérülhet meg.

Ilyen szituációban nincs megfelelő megoldás. Ha nem akarod a földön hagyni a kutyádat, a legjobb, ha átdobod valamilyen magaslaton, például egy kerítésen vagy falon, vagy felteszed egy fára, ha ez megoldható.

Van egy másik lehetőség is. Hagyd a kutyádat ott, ahol van, te pedig próbáld elterelni a kóbor kutya figyelmét. Ha van nálad jutalomfalat, dobd oda neki. A kóbor kutyák általában éhesek, nem fognak nemet mondani az ételre. A falatot olyan messze hajítsd, amennyire csak tudod: a kutya el fog menni érte, lenyugszik, és esélyt kapsz arra, hogy eltűnj onnan.

A paprika spray használata nem jó ötlet: a kutya csak még agresszívabb és veszélyesebb lesz tőle.

4. Ha a kutya készül megtámadni, ne nézz a szemébe, mert ezt az agresszió jelének veszi.

Az egyik legrosszabb szituáció, ami előfordulhat, hogy a kutya megközelít és morogni kezd rád.

Ilyenkor merevedj meg, és ne nézz a szemébe. A szemkontaktus a kutyák számára a harcra való felhívást jelenti. Azzal, hogy megmerevedsz, érdektelenné válsz a kutya számára, ezért lehet, hogy megugat és elmegy.

Ha a kutya közelít feléd és elkezd szimatolni, hagyd, hogy csinálja. Ne mozdulj, ne próbálj hozzáérni, mert ezt is támadásként értelmezheti.

Szokták javasolni, hogy egy bizonyos ponton üsd meg a kutyát (általában az orrán), de ez valószínűleg nem segít, mert a kutya nagyon gyors, szinte biztos, hogy kitér az ütésed elől. A kézlendítéstől pedig csak még dühösebb lesz.

Természetesen a legjobb módja annak, hogy megvédd magad egy agresszív kutyától, ha nem mész a közelébe. Ha hangos ugatást hallasz, vagy látsz egy falka kutyát, kerüld a környéket, még akkor is, ha ehhez többet kell gyalogolnod.

Gyakran látsz kóbor kutyákat? Mondd el nekünk, hogy mit teszel ilyen helyzetekben!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

3 hozzászólás

  1. Mar tobbszor tamadott meg kutya akkor amikor sajatpmmal setaltam. Azelso eset volt a legmegrazobb, mert kutyusomat elkapta es a farkanal fogva rangatva forgott vele. Szerencsere a szomszedok segitettek kivenni a szajabol, igy “csak” a farka szakadt le felig, amit mutettel vissza tudtak varrni. A masodik esetnel a kutyat az olembe kaptam, igy engem tamadott es harapott meg a kutya

  2. Ha egy kutyus szemében bizonytalanságot látsz, mosolyogj rá! Mosolyogj, mosolyogj, mosolyogj, és nem fog félni tőled! Mond neki, hogy gyönyörű, és nagyon aranyos és nagyon cuki, kedves és drága. Legyél hozzá nagyon kedves, és felfalásod helyett feloldódik, és megnyugszik!

  3. Van közte teljesen ésszerűtlen tanács is, pl, ne vedd fel a kutyád, de tedd fel a fára. Nekem nincs kutyám, és gyalog járok, de a zsebemben mindig ott van egy paprika spray, szerencsére eddig csak egyszer kellett használnom, de akkor jól jött.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét