Bár azt mondják, ezzel a feladattal mindenki elboldogul, ha valaha is próbáltál már pozsgás növényt a lakásban nevelni, tudhatod, hogy mégsem olyan egyszerű ez a feladat. A pozsgások sok mindenre érzékenyek, ezért ha a nevelésükre vállalkozol, jó, ha néhány dologgal tisztában vagy.

Ne öntözd túl

A pozsgások legfőbb jellemzője, hogy húsos leveleikben igen jól tudják raktározni a vizet. A leggyakoribb hiba, ami a pusztulásukat okozza, a túlöntözés. Ez azonban nem jelenti, hogy egyáltalán nem szeretik a vizet. Nagyon is szeretik, de meg kell találnod az egészséges mértéket számukra az öntözésben. Kövesd a “sok vizet kevésszer” szabályt, hogy pozsgásaid boldogok legyenek. Ha mindennap adsz nekik vizet, hamar tönkremennek, ahogyan akkor is, ha csak a leveleiket fújod be vízzel.

Fürdesd őket napfényben

A pozsgásokat beltérben nehéz megfelelő mennyiségű napfényhez juttatni. Ám nem lehetetlen. Gondoskodj arról, hogy naponta legalább 6 órán át érje őket a fény. Ennek érdekében teheted őket az ablakba, de arra ügyelj, hogy a tűző nap ne perzselje meg a leveleiket.

Kerüld a műanyag és üveg kaspókat

Hosszútávon biztosan nem lesznek megfelelőek a pozsgás növények számára, mivel rossz a vízelvezetésük. Ezek a növények pedig nem kedvelik, ha a gyökerük vízben áll. Ez főleg télen jelenthet problémát, mikor a pozsgások a szokásosnál is kevesebb vizet igényelnek. A túl nedves talaj ráadásul a kórokozóknak is kiváló helyet ad. Jobb, ha agyag vagy kerámia cserépbe ülteted őket.

Figyelj a hőmérsékletre

A pozsgások általában a melegebb időt kedvelik nyáron és a hűvösebbet télen. Ha teheted, tartsd a hőfokot 21-26 fok között a nyári hónapokban, a hideg évszakokban pedig biztosíts számukra 10-15 fokot. Ezek az ideális hőmérsékleti tartományok, de természetesen nem kell hozzájuk ragaszkodni, hiszen a legtöbb pozsgás növény a magasabb hőmérsékletet is jól tolerálja.

Kártevők

Ha a fentebbi tényezők figyelembevételével gondozod a pozsgás növényedet, a kártevők valószínűleg nem fognak problémát jelenteni. Ha mégis, akkor a legtöbb gondot a szúnyogok okozzák, amik akkor jelennek meg, ha a növény talaja túlzottan nedvessé válik. Jó vízelvezetésű talajjal és a két öntözés között a kellő idő kivárásával elkerülheted a támadásukat.
A viaszos pajzstetvek is megtelepedhetnek a pozsgás növényeken. Ezek ellen használj alkoholt. Törölgesd át vele a növény leveleit és önts egy keveset a talajára is, hogy a tojásokat is elpusztítsd.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here