A mezítláb való járás során közvetlen kapcsolatba kerülünk a talajjal, a természetes felszínnel a talpunkon keresztül, a szerveink magukba szívják a Föld mágneses energiáját.
Többet kellene mezítláb járnod, most azt is megtudhatod, hogy miért.

1. Megszabadulhatsz a negatív érzelmektől.

Cipő nélkül járkálni csökkenti a stresszt, és löketet ad olyan belső rendszereinknek, mint a légzés, a vér oxigénellátása és a pulzus. Ezzel az egyszerű dologgal visszarepülhetünk a gyerekkorunkba, ami szintén pozitív érzéseket kelt.

2. Megújítja a bőrt.

Nagyon fontos, hogy a lábfejedet hagyd szabadon szellőzni, mellőzve a zoknit és a cipőt. Ezzel megelőzheted, hogy a nedvesség a bőrödbe záródjon, kellemetlen szagokat, rosszabb esetben gombásodást okozva.

Tipp: Ha homokon vagy apró szemcsés talajon sétálsz, leradírozhatod a talpadról az elhalt hámsejteket.

3. Energiát ad.

Köztudott, hogy a talpunkban ezernyi idegvégződés van. Ezeket az alternatív gyógyászat egyes ágai alkalmazzák is, például az akupunktúra és a reflexológia. Ha meztelen talppal érsz a talajhoz, aktiválhatod ezeket a pontokat, automatikusan növelve az energiaszintedet.

4. Csökken az ízületekre nehezedő nyomás.

Az idők kezdete óta az emberi test a mezítláb való járásra van berendezkedve. Ha leveszed a cipődet, a tested rögtön alkalmazkodik ehhez a helyzethez, az ízületeid is sokkal természetesebb közegben fogják érezni magukat. Ezért van az, hogy egyes sportokat, mint a jóga vagy a pilates, kifejezetten mezítláb kell végezni.

5. Javul az ellenállóképesség.

“Vedd fel a cipődet, mert megfázol!” – ezt a mondatot már biztosan hallottad az anyukádtól. Valójában azonban a mezítláb járás segít a meghűlés elleni védekezésben. A hideg talaj hatására a szervezet extra hőt termel, ezáltal pedig erősödik az immunrendszer. A hideg-meleg kontrasztot kezelésként alkalmazzák krónikus tüdőbetegségek és asztma, de még szorongás esetén is.

6. Javul a vérkeringés.

A mezítláb sétálástól javul a keringés az artériákban és a lábfejben lévő erekben. Hogy még jobb hatást érj el, járkálj hideg vízben, nedves füvön, folyóban vagy tengerben. Ezzel a lábaidban lévő gyulladást is csökkentheted.

BÓNUSZ

A következő tippektől a lábad jobban fog kinézni és jobban is fogja érezni magát:

  • Járkálj napi 1 órát mezítláb. Lábujjhegyen és a sarkaidon is, ha lehet, természetes felületen.
  • Sportolj cipő nélkül, hogy erősítsd az izmaidat és a szalagokat. Egyes gyártók készítenek olyan cipőket, melyekkel a mezítláb való járást imitálják, de mégis védelmet nyújtanak a lábnak.
  • Ügyelj a lábhigiéniára. A mezítláb való járástól a bőr kiszáradhat és durvává válhat.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here