Évente az emberek több mint 4 trillió köbméter édesvizet fogyasztanak el. Arról valószínűleg már hallottál, hogy napi 8 pohár vizet kellene meginnod, hogy a szervezet megfelelő működését támogasd. De ez a szám nem egészen pontos, ahogyan ezt most el is magyarázzuk.
Eláruljuk a képletet, amiből megtudhatod, számodra mennyi a szükséges napi vízmennyiség.

Honnan ered a napi 8 pohár víz mítosza.

Mindegyik szervünk tartalmaz vizet. A szív és az agy kb. 73%-ban, míg a tüdő 83%-ban vízből áll. Elég népszerű az a nézet, hogy napi 8 pohár víz megivásával biztosítható a szerveink hidratálása.

A 8 pohár azonban nem szabály, inkább csak középérték. Valószínűleg azért lett ennyire népszerű, mert ez a mennyiség lehet az arany középút mindenki számára. Valójában azonban előfordulhat, hogy a te testednek ennél több vagy éppen kevesebb vízre van szüksége.

Tényezők, melyek befolyásolják, hogy mennyi vízre van szükséged.

  • Nem és életkor: Különböző életkorokban a test különböző mennyiségben tartalmaz vizet. Ezért eltérő mennyiségre van szüksége ahhoz, hogy hidratált legyen. A nemeknél a szervezetben lévő víz mennyisége szintén eltérő.
  • Testsúly: Tanulmányok szerint a magasabb testtömegindexszel rendelkezők gyakran dehidratáltak. A hidratáció mellett a víz azért is fontos, mert elősegíti a fogyást.
  • Környezet: Több vízre van szüksége annak, aki forró éghajlaton él. Aki tenger vagy óceán közelében lakik, ahol magasabb a páratartalom, annak a szervezete kevesebb vizet kíván.
  • Edzés: Ha sportoló vagy vagy rendszeresen edzel, többet izzadsz, mint az, aki helyhez kötött munkát végez. A mozgás közben elvesztett folyadékot pedig pótolni kell.

Vannak speciális tényezők is:

  • Terhesség és szoptatás: Terhesség alatt azt javasolják a nőknek, hogy több vizet igyanak, mint egyébként.
  • Általános egészségi állapot: Láz vagy hasmenés miatt a szervezet a szokásosnál gyorsabban veszít vizet. Fontos inni a kiszáradás megelőzése érdekében.

Hogyan számold ki, hogy mennyi vízre van szükséged.

Van egy képlet, amivel kiszámolhatod, a testednek mennyi vízre van szüksége:

  • A számodra naponta szükséges víz mennyisége literben számolva egyenlő azzal, ha a testsúlyodat kg-ban mérve megszorzod 0,033-mal.

Ha megvan az eredmény, készíthetsz magadnak egy beosztást, hogy ne felejts el inni napközben. A legjobb az, ha a napot rögtön 2 pohár vízzel kezded már éhgyomorra. A víz többek között növeli az energiát és felgyorsítja az anyagcserét, emellett a kedélyállapotot is javítja a nap során.

Megjegyzés: Ahogy fent is említettük, ezt a számadatot különböző tényezők befolyásolhatják, ezért fontos figyelni arra, hogy mit üzen a tested.

Mivel helyettesítheted a vizet.

Bár a szakemberek szerint a legjobb tiszta vizet inni a folyadékpótláshoz, vannak akik képtelenek ennyit inni a nap során.

Különböző zöldségekkel és gyümölcsökkel, melyeknek magas a víztartalmuk, ki lehet váltani a vízivást. Ilyen a görögdinnye, a narancs és az uborka, melyeknek 80%-a víz. De alkalmasak a vízivás helyettesítésére a levesek, a tea, a kávé, melyekkel több pohár vizet is kiválthatsz.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét