A probiotikumok fogalmát Élie Metchnikoff ismertette meg a világgal. Tanulmányában leírta, hogy a joghurtot rendszeresen fogyasztó bolgár parasztemberek általában tovább élnek. 1907-ben leírta, hogy a probiotikus ételek fogyasztásával a bélflóra és a bélbaktériumok egyensúlya javítható. Azóta már számos kutató bebizonyította, hogy a probiotikumok valóban jó hatással vannak egészségünkre. Most többet is megtudhatsz róluk, illetve arról, hogy milyen élelmiszerekből juthatsz hozzájuk.

Mik a probiotikumok?

Élő mikroorganizmusok, melyek támogatják az egészséget. Rengeteg mikroorganizmus természetes módon megtalálható az emberi testben. Ezek nem károsak, nem nevezhetjük őket kórokozóknak.

A probiotikumok az erjesztett élelmiszerekben találhatók meg, valamint szedhetők étrendkiegészítő formájában is. Bár a probiotikumokkal kapcsolatban nem sok kutatást végeztek, de a rendelkezésre álló tanulmányok szerint az emésztőrendszerben a hasznos és káros baktériumok egyensúlya igen nagy hatással van az általános egészségi állapotra.

Melyek a probiotikumok egészségre gyakorolt előnyei?

A probiotikumok többféleképpen is támogatják egészségünket. Például segítik a fogyást, az emésztőrendszer működését, az immunfunkciókat.

A probiotikumok rendkívül jó hatással vannak az emésztésre. Megszüntetik a puffadást, segítenek az IBS és a hasmenés kezelésében. Bebizonyították róluk, hogy az immunrendszer helyes működésében is nagy szerepük van, így könnyebben kezelhetővé teszik az ekcémát, a vírusfertőzéseket, és fokozzák a védőoltásokra adott immunválaszt.

A probiotikumok másik fontos előnye, hogy segítik a fogyást. Egy 2013-ban készült tanulmány szerint a probiotikumok (különösen a Lactobacillus) segítettek a vizsgálatban résztvevő elhízott nőknek a fogyásban.

A probiotikumok a mentális egészségre is jó hatást gyakorolnak. A bifidobaktérium és a tejsavbacilusok 1-2 hónapon át történő szedése csökkentette a szorongást, a depressziót, enyhítette az autizmus és az obszesszív-kompulzív zavar tüneteit. Ezenkívül pedig a memóriát is javította.

A probiotikumok forrásai

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy probiotikumokat csak a joghurt tartalmaz. Valójában azonban megtalálható más élelmiszerekben is, amiket szintén érdemes kipróbálni.

  • Kombucha

Ez az erjesztett tea tele van különböző baktériumokkal, mint az élesztőgomba vagy a Gluconacetobacter xylinus. Található benne B-vitamin is. A kombucha teának ezért nagyon jó hatása van az emésztőrendszerre és az immunrendszerre.

  • Almaecet

Az almaecetnek nagyon sok jó tulajdonsága van, többek között az is, hogy probiotikumokat tartalmaz. Azonban savas is, ezért csak mértékkel fogyaszd. Adhatod az ételhez is, hogy elkerüld a mellékhatásait.

  • Savanyú uborka

Szintén probiotikus étel, amivel helyettesítheted a joghurtot. A savanyú uborka segíti az emésztést, alacsony a kalóriatartalma és K-vitamint tartalmaz. Ugyanakkor sok nátrium is van benne.

  • Savanyú káposzta és kimcshi

Mindkettő erjesztett káposztából készül, és tartalmaz tejsavbaktériumot. Próbáld meg a szendvicsedet gazdagítani velük! Alacsony a kalóriatartalmuk és sokáig eltarthatók.

  • Kefir

Ez a savanyított tejtermék is jó választás joghurt helyett. Magas a probiotikum tartalma és sok benne a fehérje. Megihatod vagy készíthetsz vele smoothie-t.

  • Miszo

Erjesztett szójababból készült paszta, amit a japán konyhában előszeretettel használnak fűszerezéshez. Nagyszerű forrása a probiotikumoknak, vitaminoknak, rostoknak és a fehérjének. A belőle készült legnépszerűbb étel a miszo leves.

  • Erjesztett sajtok

A sajt alapvetően egy erjesztett élelmiszer, mégsem tartalmaz minden fajtája probiotikumokat. A magas probiotikum tartalmú fajták a gouda, a cheddar, a mozzarella, az ementáli, valamint a túró.

  • Tempeh

Erjesztett szójabab alapú termék, mely Indonéziából származik. Fantasztikus tulajdonságai miatt világszerte sokan kedvelik, hiszen helyettesíteni lehet vele a húst. Kitűnő fehérje- és probiotikum forrás, B12-vitamint is tartalmaz. Bármilyen típusú étrendnek nagyszerű kiegészítője, még a vegetáriánusnak is.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét