2017-ben II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg a 70. házassági évfordulójukat ünnepelték. Ezzel az övék lett a történelem leghosszabb királyi házassága.
Annak jártunk utána, hogyan tudták megőrizni a köztük lévő szikrát és a törődést egymás iránt ennyi éven át.

10. Házasságuk alapja a szerelem volt.

1934-ben az akkor 8 éves Erzsébet hivatalos volt Fülöp unokatestvérének esküvőjére. Ott találkozott a nála 5 évvel idősebb fiúval. 5 évvel később, közvetlenül a II. világháború kitörése előtt Erzsébet újra látta Fülöpöt, és rögtön beleszeretett. Azóta (és Erzsébet akkor mindössze 13 éves volt!) nem gondolt Fülöpön kívül egy férfira sem.

A háború alatt Fülöp a királyi haditengerészetnél szolgált, de szerelmük megmaradt, leveleket váltottak egymással. Mikor Fülöp 1946-ban visszatért, megkérte Erzsébet kezét, és ő azonnal igent mondott. De a párnak titokban kellett tartania az eljegyzést egészen addig, míg Erzsébet be nem töltötte a 21. életévét. 1947. július 9-én hivatalosan is bejelentették az eljegyzést, majd ugyanabban az évben november 20-án egybekeltek.

9. Meghozták a maguk áldozatait.

Hogy feleségül vehesse Erzsébetet, Fülöpnek rengeteg áldozatot kellett hoznia. Először is le kellett mondania összes korábbi címéről. Aztán brit állampolgárrá kellett válnia, mert Erzsébet szülei nem voltak elragadtatva német gyökereitől. Német családtagjait – köztük 3 nővérét – nem is engedték jelen lenni az esküvőn.

Az esküvőjük reggelén Fülöp a cigarettát is letette. Jól tudta, Erzsébet mennyire szomorú volt amiatt, hogy apja erős dohányos volt, ezért ő azonnal abbahagyta a dohányzást minden probléma nélkül.

8. Mindig támogatták egymást.

“A királynő viseli a koronát, de a férje hordja a nadrágot.” Fülöp volt az erő a trón mögött: rendíthetetlenül, soha kudarcot nem vallva támogatta Erzsébetet.

Férje támogatása pedig alapvetően fontos része volt a királynő sikerességének. Ezt 1997-ben, az aranylakodalmukon mondott beszédében Erzsébet el is ismerte: “Egész egyszerűen ő volt az erősségem és a támaszom a hosszú évek alatt, és még mindig az” – mondta férjéről.

7. Azonos volt az érdeklődési körük.

Vadvilágot ábrázoló festményeket gyűjtöttek, piknikezni jártak a skót rétekre, és húst sütögettek – mindig tudták, hogyan üssék el az időt, és közben élvezték egymás társaságát.

6. A humorérzék fontos tényező volt.

Fülöp hercegről mindenki tudta, hogy mennyire vicces ember. Hála hihetetlen humorérzékének, több mint 70 éven át nevettette a királynőt. 2017-ben a szokásos karácsonyi beszédében a királynő megemlítette, hogy a férje visszavonul a nyilvános megjelenésektől, de mindenkit megnyugtatott, hogy a humora éppen olyan jó lesz ezután is, mint volt.

Fülöp még egy vicces becenevet is adott feleségének, “kolbász”-nak hívta. Az erről szóló történet szerint a királynőnek nincs alapvetően kedves arca, és mikor több száz emberrel kell találkoznia és üdvözölnie őket a különböző eseményeken, sokszor morcosnak tűnik. Az egyik ilyen hivatalos megjelenés alkalmával Sydney-ben Fülöp azt mondta feleségének: “Ne nézz ilyen szomorúan, kolbászka.”

5. Sosem aludtak egy szobában.

Angliában a felsőosztálybelieknél mindig is szokás volt a külön hálószoba. A királynő és férje sem képeztek kivételt ez alól. 1949-ben a Buckingham Palota melletti Clarence-házba költöztek, ahol külön hálószobájuk volt.

Fülöp herceg unokatestvére, Lady Pamela Hicks ezt úgy próbálta magyarázni: “Nem szeretnéd, hogy a másik a horkolásával vagy forgolódásával zavarjon. Aztán, amikor úgy érzed, akkor osztoztok a hálószobán. Jó dolog, hogy van választásod.”

4. Mindig beszéltek egymással.

Mindegy, hogy mennyi időt töltöttek külön, a királynő és Fülöp herceg folyamatosan kapcsolatban álltak, és kommunikáltak minden lehetséges módon. Például mikor kitört a II. világháború, és Fülöp herceg szolgálatot teljesített a haditengerészetnél, gyakran írtak egymásnak leveleket.

Fülöp 2017-ben visszavonult a nyilvánosságtól, és csendes életet élt egy norfolki farmon, de a pár ezekben az években is naponta beszélt egymással telefonon.

3. Az elfogadás a kulcs.

Ahogy Fülöp herceg mondta az 50. házassági évfordulójukon: “A legfontosabb lecke, amit meg kellett tanulnunk, hogy a tolerancia a legfőbb hozzávalója a boldog házasságnak. Talán nem tűnik annyira fontosnak, míg jól mennek a dolgok, de létfontosságúvá válik, amint jönnek a nehézségek.” Ezzel mondott köszönetet II. Erzsébetnek az irányába mutatott toleranciájáért.

2. Értékelték az egymástól kapott ajándékokat.

A királynő egyik kedvence egy bross, amit férjétől kapott 1966-ban. Gyakran viseli, még nyilvános eseményeken is látható rajta, mivel érzelmi értéket képvisel számára. Ezzel is tiszteletét fejezi ki férje, Fülöp herceg iránt.

1. Sosem bánták meg döntéseiket.

Erzsébet és Fülöp 74 évet töltöttek együtt. Még ennyi év után is biztosak voltak benne, hogy jól választottak.

1972-ben az ezüstlakodalmukon tartott beszédében a királynő azt mondta: “Ha megkérdezik tőlem, mit gondolok a családi életről 25 év házasság után, meggyőződéssel mondhatom, hogy most is mellette vagyok.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét