Fokhagymát termeszteni bent, a házban nem egy nagy ördöngösség, s könnyedén előállíthatjuk a friss zöld szárát, virágait, sőt a fokhagymafejet is. A következőkben tudj meg többet a fokhagymaültetésről!
Ha gondolkoztál már arról, hogyan is kell fokhagymát termeszteni a házban, a jó hír, hogy sokkal egyszerűbb, mint korábban hitted. Sőt, akár azok is bátran nekikezdhetnek, akik nem rendelkeznek semmilyen kertésztapasztalattal.

Lássuk, mire is van szükségünk a kezdéshez

A fokhagymaültetéshez az őszi hónapok a legideálisabb időszak, legalábbis, ha a kertben szeretnénk termeszteni. Azonban, ha bent tervezzük az ültetést, tulajdonképpen, az év bármely részében megtehetjük.

Válasszuk ki, mibe is akarjuk ültetni, s találjuk meg a tökéletes helyet

Keressünk egy 20-25 cm mély cserepet, azonban, ha egynél több fokhagymafejet szeretnénk ültetni egyszerre, a cserépnek legalább akkorának kell lennie, hogy a fokhagymák között legyen egy 10 centiméteres rés. Fontos továbbá, hogy olyan cserepet válasszunk, melynek alján vízelvezető nyílások vannak. Ha a fokhagymát a zöld száráért termesztjük, akkor közelebb is ültethetjük őket.
A boltból vett fokhagymát is megpróbálhatjuk elültetni, ám ezeket különféle kémiai anyagokkal kezelik, így a legjobb eredmény érdekében helyi termelőktől, vagy helyi kertészeti áruházakból vásároljuk meg az organikus fokhagymafejeket. A papírszerű héjat semmiképp se vegyük le a fokhagymáról.

Ültetés és termesztés

A következő lépés a cserép megtöltése a szerves talajfölddel. A gerezdeket egyesével leválasztjuk a fokhagymafejről, s figyeljünk rá, hogy a sima vége „nézzen” a talaj alja felé, hiszen ezen részéből nő a gyökere.
Amikor táptalajjal töltjük fel a cserepet, keverjük hozzá a szemcsés műtrágyát is. Az ültetésnél pedig a fokhagymafejeket legalább 5-7 centiméter mélyen dugjuk le a talajba. A fokhagyma teteje és a talajfelszín között is legyen durván 2-3 centiméter.

A tökéletes elhelyezés és a fokhagymafejek gondozása

A talajföld

Fontos, hogy olyan talajföldet használjunk, ami könnyen szárad és jó a vízáteresztő képessége. Akár saját kezűleg is készíthetünk tökéletes talajföldet: keverjük össze a tőzeget, vagy kókuszrostot a trágyával, valamint perlittel vagy vermikulittal egyenlő arányban, ha pedig utóbbiakból nem találunk otthon, homokos is használhatunk.

Elhelyezés

Miután elültettük a fokhagymafejeket, gondosan ki kell találnunk, hova is tegyük a cserepet. A tökéletes hely egy olyan szoba, ahol az ablakok délre vagy nyugatra néznek, így naponta legalább hat órán át éri napfény. Ha a kis ültetvényünk nem kap elég napfényt, mesterséges fénnyel segíthetjük növekedésüket.

Öntözés

A kertekben, a fokhagymák az egyenletesen nedves talajt kedvelik, a bent termesztett fokhagymákkal azonban óvatosan kell bánni. Az öntözést a körülményekhez kell igazítani, például ahhoz, hogy mennyi napfényt és meleget kap a fokhagymánk. A rendszeres locsolás az ideális.

Trágyázás

A fokhagymáknak igen nagy mennyiségű trágyára van szükségük a növekedéshez, s a házban termesztett növényekkel sincs ez másként. A meleg időszakban havonta kétszer trágyázzuk a kis ültetvényünket. Az általános felhasználású, szerves trágya mellett használhatunk hínárt vagy haltrágyát is, annak érdekében, hogy a fokhagymáink biztosan elég tápanyagot kapjanak az optimális növekedésükhöz.
A fokhagymák kiszedése

A fokhagyma szárának leszedése

A megfelelő talajföldnek, a napfénynek és a tökéletes öntözésnek köszönhetően egy héten belül láthatóvá válnak a friss, zöld fokhagyma szárak. A zöld részeket akkor kezdhetjük el leszedni, amikor elérik a legalább 10-15 centiméteres magasságot, ám fontos, hogy körülbelül 2-3 centimétert hagyjunk meg a szárból, hiszen így tudnak újranőni.

A fokhagymafejek kiszedése

Ha bent termesztünk fokhagymát, körülbelül a 8-10. hónapban kezdhetjük el kiszedni a fokhagymafejeket, amikor a levelek elkezdenek bebarnulni. Ekkor, a fokhagymákat ki kell szednünk a talajból, majd egy hétig hagyjuk kiszáradni őket. Ezután pedig már felhasználhatjuk a főzéseinkhez, vagy épp újra elkezdhetjük a termesztésüket.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét