Már megint ugyanaz történik. Fekszel az ágyban, a szemeid nyitva, a gondolatok pedig csak úgy cikáznak a fejedben. Egy forró fürdő, a bárányok számlálása, meleg tej – semmi nem segít. Néha azok is szoronganak, stresszelnek, akiknek általában nincsenek alvásproblémái, ilyenkor pedig nem tudunk mit kezdeni az éjszaka ránk törő gondolatokkal. Szerencsére vannak módszerek, amelyek ilyen esetekben segíthetnek.
Az alábbi tippek segítségével megszelídítheted a dübörgő gondolatokat, és könnyebben elalhatsz.

Az “itt és most”-ra koncentrálj.

Azok a gondolatok, amelyek nem hagynak aludni, többnyire a múlttal vagy a jövővel kapcsolatosak. Aggódunk azon, hogy mi fog történni, vagy rágódunk azon, hogy miért követtünk el valamit a múltban. Ha ez történik veled is, próbálj a jelenre fókuszálni. A múltat megváltoztatni már nem tudod, a jövőt pedig nem jósolhatod meg előre. Egyedül a jelen felett van hatalmad. Ha erre fókuszálsz, az agyad meg fog nyugodni.

Vidd ki a szobából az összes elektromos kütyüdet.

Telefon, laptop, tablet – csak a szorongás és a stressz szintjét növelik, főleg, ha lefekvés előtt olyan híreket olvasol, amik felpörgetik az agyadat. Fényük szintén nem segíti az alvást, hiszen mérsékli a melatonin termelődését, aminek az lenne a szerepe, hogy elálmosítson.

Foglald el magad valamivel.

Most, hogy a telefonodat már félretetted, keress egészségesebb alternatívákat helyette. Próbálj ki valami relaxáló tevékenységet. Olvass, színezz, menj el sétálni vagy főzz. Ha a zakatoló gondok miatt nem tudsz elaludni, ez segít majd elterelni a gondolataidat.

Adj magadnak időt az aggódásra is.

Ahogyan megvan a maga ideje a vásárlásnak, a barátokkal való találkozásnak, a házimunkának, úgy megvan az aggódásnak is. Napi 15-30 percet szánj erre. Ezt az időt szenteld azoknak a gondolatoknak, amelyek igazán aggasztanak, így jó eséllyel éjszaka már nem fognak visszatérni. Ilyenkor írd le a nyugtalanító gondolatokat és azokat a lépéseket, amelyekkel a megoldás irányába haladhatsz. Légy kitartó, és próbáld ezt a technikát rendszeressé tenni, hogy még jobb eredményt érj el.

Használd a levendulát.

Az aromaterápiában gyakran használják a levendula illóolajat stressz ellen, a relaxáció elősegítéséhez és a jobb alváshoz. Néhány cseppet tehetsz belőle a törölköződre, a párnádra, a fürdővizedbe.

Próbáld ki az izomrelaxációs technikát.

Ezt az ágyban is csinálhatod. Egyenként feszítsd meg, majd lazítsd el az izmaidat, haladj a lábujjaidtól a fejed felé. A merev, feszült izmok ezáltal nyugalmi állapotba kerülnek. A technika az adott testrészre tereli a figyelmedet, így a gondolataid középpontjában nem az aggódás fog állni.

Ne erőltesd az elalvást.

Ahelyett, hogy próbálnál elaludni, kelj fel és csinálj valamit. Igyál teát, olvass, írj a naplódba, és csak akkor feküdj vissza az ágyba, mikor már álmosnak érzed magad. Ha az ágyban fekve erőlteted az elalvást, akkor az agyad az ágyat az aggodalommal és az álmatlansággal fogja összekapcsolni, a hálószobád pedig az a hely lesz, ahol nehézen tudsz elaludni.

Kapcsold be a tévét.

A legjobb, ha semmilyen elektromos eszközt nem használsz a hálószobában, de ha semmi egyéb nem működik, kapcsold be a tévét, hogy a figyelmed elterelődjön. A tévé fénye távolabbról érkezik a szemeidhez, mintha a telefont néznéd, ezért kevésbé szól bele az alvásba. Sokan vannak, akik úgy tudnak legkönnyebben elaludni, ha közben szól a tévé.

Próbáld ki a légzéstechnikákat.

A zakatoló gondolatokat sokszor a stressz okozza. A stressz hatására gyorsabban ver a szívünk és szaporábbá válik a légzésünk. A lassú, mély lélegzetvételek segítenek megnyugodni fejben is. Próbálj ki több légzéstechnikát, amit bármikor alkalmazhatsz, hogy megelőzd a stresszes és szorongó állapot kiteljesedését.

Ha úgy érzed, semmi sem segít, és az álmatlanságodnak egészségügyi okai vannak, keress fel egy orvost, hogy megoldást találjatok a problémára.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét