Amikor Hollywood legnagyobb sztárjaira gondolunk, Robert de Niro neve biztos, hogy eszünkbe jut. Számtalan különböző karakter bőrébe bújva láthattuk már, de elsősorban hihetetlen karizmájával hódította meg a közönséget. Kedvességéről pedig Meryl Streep is sokat tudna mesélni.
A következőkben Robert de Niro karrierjének alakulásáról lesz szó, és arról, hogy mi volt részéről az a kedvesség, amit Meryl Streep sohasem fog elfelejteni.

Jelentéktelen színészből hollywoodi sztár

Robert de Niro 1943-ban született New Yorkban. Szülei művészek voltak, ezért mondhatjuk, hogy a kreativitás a vérében volt. Egy konzervatóriumban tanulta a színjátszást, de 16 éves korában otthagyta az iskolát, és kisebb szerepeket kezdett játszani a Broadwayen. Tehetsége megkérdőjelezhetetlen volt, ennek eredményeként kezdtek érkezni a kisebb filmszerepek, amelyekben mindig erőszakos, negatív figurákat formált meg.

Aztán Martin Scorsese Aljas utcák című filmjében kapott szerepet. Ez sorsfordító volt a karrierje szempontjából, hiszen felfigyelt rá Francis Ford Coppola, aki szerepet is ajánlott neki A keresztapa II-ben. Ezzel pedig megnyerte első Oscar-díját. Karrierje így folytatódott egészen a mai napig, mikorra az a kissé morcosnak tűnő, idős ember lett belőle, akiért annyira odáig vagyunk.

A fantasztikus kisugárzása

Elképesztő karrierje és hihetetlen népszerűsége ellenére De Niro mindig is egyszerű ember maradt, pont olyan, amilyen ismertsége előtt volt. Gyakran beszél arról, hogy az élet adta lehetőségeket nem szabad maguktól értetődőnek venni. “A hírnévvel nagyon óvatosan kell bánni, mert igen múlandó – mondta egy interjúban. – Senki sem pótolhatatlan, ezért okosan kell csinálni. Hozd ki belőle a legtöbbet, végezd el a munkádat, és légy boldog, ha feljebb tudsz jutni.”

Nagyszerű személyiségével sok hollywoodi sztárt is elbűvölt. Ezért mondhat magáénak irigylésre méltó barátságokat. Gondoljunk csak Al Pacinóra, akinek karrierje Robertével párhuzamosan fejlődött, vagy akár Robin Williamsre, akivel szintén tartós barátság szövődött köztük, miután Robin egy forgatás során véletlenül megsebesítette De Niro orrát. A legismertebb és a rajongók körében legnépszerűbb barátsága azonban Meryl Streephez köti.

De Niro kedvességének hatása

Akkoriban Meryl még csak kisebb szerepeket kapott, és John Cazale barátnője volt. Cazale pedig fantasztikus színész volt, A Keresztapa című filmben is szerepelt. Dúlt köztük a szerelem, de súlyos anyagi gondokkal küszködtek. Ezek a gondok súlyosbodtak, mikor kiderült, hogy John végső stádiumú rákbetegségben szenved. Az orvosi kiadásokat sem tudták finanszírozni. Akkoriban kaptak lehetőséget A szarvasvadász című filmben, amelyben Robert De Niro is játszott.

Sajnos John diagnózisa miatt a készítők úgy döntöttek, hogy kiteszik őt a filmből, mivel túl sokba került a betegbiztosítása. Hogy ezt megelőzze, De Niro felajánlotta, hogy fizeti John biztosítását. A film készítőit azzal is megfenyegette, hogy kilép, ha Johnt kirúgják, és ragaszkodott ahhoz, hogy John jeleneteit forgassák le előbb, hogy minél hamarabb kezeltethesse magát. “Betegebb volt, mint gondoltuk, de mindenképpen azt akartam, hogy benne legyen a filmben” – mondta De Niro.

Örök barátság

De Niro önzetlensége mélyen meghatotta Merylt, ennek eredményeként alakult ki köztük az igaz barátság. Karrierjük során három filmben játszottak együtt, és a nyilvánosság előtt is mindig kimutatták egymás iránti tiszteletüket és támogatásukat.

De Niro az egyik beszédében, mielőtt átadott egy díjat Meryl Streepnek, ezt mondta: “Nekem úgy tűnik, mintha Merylben semmi tökéletlenség nem lenne. És ezt a legnagyobb szeretettel mondom neked, Meryl. Nagyon szeretlek.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here