Ahogy az idő melegszik fel, úgy jut egyre többször eszébe a főzés szerelmeseinek, hogy milyen jó lenne egy grill. Mintha függők lennének, úgy kezdenek el vágyódni a füstös ízek után, de az apró konyhák hamar visszarántják őket a rideg valóságba. Ha a grillt mellőznünk is kell, a füstös ízt egyáltalán nem muszáj!

Füstölt paprika

A csípősön és a csemegén kívül létezik a paprikának egyéb verziója is. Ez pedig a füstölt ízű, amit méltatlanul hanyagolunk el a konyhában. Ezt a típusú fűszert szárítják, majd megfüstölik, utána pedig megőrlik. Egy-két csipet belőle hihetetlenül füstös ízt képes adni az ételnek. Leveshez, húshoz, halhoz is használhatjuk.

Füstölt olívaolaj

Természetes fa füsttel gazdagítják az olívaolajat, hogy megkapják ezt a különleges terméket. Drága, de megéri megvásárolni, mert nagyon sokáig kitart, csak keveset kell belőle egyszerre felhasználni. Locsoljuk meg vele a sült burgonyát vagy a zöldségeket közvetlenül tálalás előtt. Egy érdekes desszert, ha jégkrémre csepegtetünk belőle keveset.

Fekete kardamom

A kardamom fekete fajtája természetesen füstös ízzel rendelkezik. Íze hasonlít ugyan a zöld kardamoméhoz, de füstös beütése is van, köszönhetően annak, hogy nyílt tűzön füstölik. Csak keveset tegyünk bele az ételbe, mert nagyon intenzív. A fűszeres indiai ételek egyik alapvető összetevője.

Chipotle paprika

A chipotle szárított és füstölt jalapeno paprika, tehát egyszerre fűszeres és füstös. Leginkább őrölve, por formájában kapható. Szórjuk meg vele a zöldségeket sütés előtt vagy használjuk szószokhoz, húsokhoz.

Füstölt sajt

Bár minden sajtféle rendelkezik egy alapvetően füstös ízzel, a főzés során ez az íz szépen beleolvad az ételekbe. Ha hangsúlyosabbá szeretnénk tenni, próbáljunk ki füstölt változatokat pl. a goudából vagy a mozzarellából.

Füstölt só

Akárcsak a füstölt olívaolajat, a füstölt sót is a legjobb a főzés végén, közvetlenül tálalás előtt használni. Adjunk egy csipetet a lágytojáshoz, sózzuk meg vele a pattogatott kukoricát vagy készítsünk vele sós karamellát különleges desszertnek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét