Néhány nappal ezelőtt elővetted a csirkehúst a fagyasztóból, és bedobtad a hűtőbe, hogy kiolvadjon. De aztán éppen más dolgod akadt, és meg is feledkeztél róla. A hús pedig azóta is ott pihen, és várja sorsának alakulását. Mikor rábukkansz, kétségekkel telve szagolgatod, hogy vajon ehető-e még.
A szakértők szerint azonban a hús színének és szagának megváltozása nem minden. Ha biztosra akarsz menni, hogy fogyasztható-e még a csirke, más dolgokat is ellenőrizned kell!

A baktériumokról

Az ételekben kialakuló baktériumoknak két fajtája van. Az egyik, amitől az étel megromlik, és a másik, amitől beteg leszel. Az előbbivel könnyebb a dolgunk, hiszen az ételt megfertőző baktérium látványos tüneteket produkál. A hús nyálkássá válhat tőle, és ekkor ki is dobod. Pedig, ha ezután megfőzöd vagy megsütöd a húst, nem valószínű, hogy megbetegednél tőle. Egy egészséges ember lehet, hogy a gyomrában némi kellemetlenséget érzékel, de kórházba biztos nem kerül ételmérgezés miatt ebben az esetben.

Sajnos azonban nincsenek ilyen egyértelmű jelei azon baktérium jelenlétének, amitől valóban megbetegedhetünk. Ez a kórokozó pedig a frissen vásárolt húsban is benne lehet, amit éppen most hoztunk haza a boltból. A szakértők szerint tehát csupán mítosz, hogy a hús szagáról, színéről, állagáról meg lehet mondani, ehető-e még vagy már megromlott. Mikor a csomagolásból kibontod a húst, és kellemetlen szag csapja meg az orrodat, az annak a jele, hogy a húsban mikroorganizmusok telepedtek meg, melyek gázokat bocsátanak ki. A szalmonella és az E.coli azonban nem bocsát ki ilyen szagot, ezek a kórokozók sem a hús színét, sem az ízét nem változtatják meg.

Úgy tűnik tehát, az érzékeink nem védenek meg minket. Akkor mi a teendő?

Arra kell figyelnünk, hogy a csirkét megfelelő hőmérsékleten süssük vagy főzzük. Szárnyasoknál a minimum hőmérséklet 75 fok darabolt, egész vagy darált hús esetén is. Fontos, hogy ha a csirkét több napig tároljuk, azt ne a hűtőben, hanem a fagyasztóban tegyük, ahol a hőmérséklet 0 fok alatt van. Ilyen hőmérsékleten a kórokozók ugyan még nem pusztulnak el, de nem is szaporodnak. A fagyasztóból kivéve 2 napon belül fogyasszuk el a húst, de ha nem használjuk fel teljes egészben, a maradékot még mindig visszatehetjük a fagyasztóba.

A legfőbb szabály pedig a csirkehús felhasználhatóságát illetően, hogy ha nem vagy biztos benne, hogy még ehető, a legjobb, ha nem kockáztatsz!

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

1 hozzászólás

  1. Az egyszer már kiolvaszott húst tilos visszafagyasztani!!! Sőtt a nyálkás húst se javasolt elfogyasztani főzés, sütés után sem!!! Nem hiszem, hogy nagy szakértelme lenne a cikk írójának.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here