Olyan természetes anyagokkal textilt festeni, mint a kávé vagy a tea, olcsó, vegyszermentes művelet. Könnyen érhetünk el vele régies, vintage hatást és nem kell megbirkóznunk a kémiai anyagok erős szagával, maró hatásával sem festés közben.

Amire szükséged lesz:
– textil
– teafilterek vagy kávé
– egy nagy tál az áztatáshoz
– fakanál a textil keveréséhez és kivételéhez

Teával való festés

A filterekről szedd le a cérnát és a címkét. Forralj vizet, tedd bele a filtereket és hagyd állni jó negyed órán át. Hogy mennyi filterre lesz szükséged, az a festeni kívánt ruha méretétől függ, egy felsőhöz kb. 40 darabot számolj.

Kávéval való festés

Instant kávét oldj fel nagyon forró vízben. Fél bögre instant kávét számolhatsz egy teáskanna vízhez.

1. Ha egy régi ruhát vagy textil szeretnél megfesteni, előtte mosd ki, de ne szárítsd meg. Ha új ruhát használsz a festéshez, jól áztasd be és csavard ki, de szintén ne hagyd megszáradni.

2. Akár teát, akár kávét készítettél, kapcsold le a lángot és tedd bele a ruhát, hogy az a tál legaljára kerüljön. Merüljön el minél jobban, hogy egy része se lógjon ki a folyadékból. Fakanállal mindig vissza tudod nyomkodni, ha itt-ott felemelkedne.

3. Hagyd a textilt legalább egy órán át a kávéban vagy a teában. Minél erősebbre főzted őket és minél tovább tartod benne a ruhát, annál sötétebb árnyalatot fogsz kapni. Áztathatod akár egész éjszaka is.

4. Áztatás után vedd ki a festékből és hideg vízben öblítsd ki. A vízhez önts ecetet, ami segít megtartani a ruha színét. Áztasd 10 percig!

Ha a kávé vagy tea erős illatától szeretnél megszabadulni, mosógépben a szokott mosószereddel mosd ki, de arra számíts, hogy ez valamit halványítani fog a színén. Ha túl világosra sikerült a festék, egyszerűen ismételd meg.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here