Olyan természetes anyagokkal textilt festeni, mint a kávé vagy a tea, olcsó, vegyszermentes művelet. Könnyen érhetünk el vele régies, vintage hatást és nem kell megbirkóznunk a kémiai anyagok erős szagával, maró hatásával sem festés közben.

Amire szükséged lesz:
– textil
– teafilterek vagy kávé
– egy nagy tál az áztatáshoz
– fakanál a textil keveréséhez és kivételéhez

Teával való festés

A filterekről szedd le a cérnát és a címkét. Forralj vizet, tedd bele a filtereket és hagyd állni jó negyed órán át. Hogy mennyi filterre lesz szükséged, az a festeni kívánt ruha méretétől függ, egy felsőhöz kb. 40 darabot számolj.

Kávéval való festés

Instant kávét oldj fel nagyon forró vízben. Fél bögre instant kávét számolhatsz egy teáskanna vízhez.

1. Ha egy régi ruhát vagy textil szeretnél megfesteni, előtte mosd ki, de ne szárítsd meg. Ha új ruhát használsz a festéshez, jól áztasd be és csavard ki, de szintén ne hagyd megszáradni.

2. Akár teát, akár kávét készítettél, kapcsold le a lángot és tedd bele a ruhát, hogy az a tál legaljára kerüljön. Merüljön el minél jobban, hogy egy része se lógjon ki a folyadékból. Fakanállal mindig vissza tudod nyomkodni, ha itt-ott felemelkedne.

3. Hagyd a textilt legalább egy órán át a kávéban vagy a teában. Minél erősebbre főzted őket és minél tovább tartod benne a ruhát, annál sötétebb árnyalatot fogsz kapni. Áztathatod akár egész éjszaka is.

4. Áztatás után vedd ki a festékből és hideg vízben öblítsd ki. A vízhez önts ecetet, ami segít megtartani a ruha színét. Áztasd 10 percig!

Ha a kávé vagy tea erős illatától szeretnél megszabadulni, mosógépben a szokott mosószereddel mosd ki, de arra számíts, hogy ez valamit halványítani fog a színén. Ha túl világosra sikerült a festék, egyszerűen ismételd meg.

2 hozzászólás

  1. Én régóta ismerem a módszert és használtam is.
    Például fehér csipkét “öregítettem” teába áztatással és igen jó hatást értem el vele.
    Ha meg fehér papírból akartam régi pergamen papírost készíteni, akkor a rajztáblára felragasztott fehér papírt alaposan bevizesítettem, és rászórtam teafüvet és kávézaccot.
    Száradás után még egy kicsit festegettem laza diófapáccal – tökéletes régi pergamenpapír lett belőle. Ebből könyvborító készült.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét