Akárcsak nekünk, a hajunknak is vannak jobb és rosszabb napjai. De ha észreveszed azt, hogy egyes változások a hajad állapotában tartósan fennállnak, ideje mélyebbre ásni az okok között. Szakértők segítségével most megtudhatod, milyen tápanyagok hiányára utalhat a hajad állapota!

Ha a hajad száraz

Ha nem csak télen vagy nyáron tapasztalod a hajad szárazságát, hanem ez a jelenség egész évben fennáll, a hajszálaidnak hiányuk van egészséges zsírokból. Ezeket nem hagyhatod ki az étrendedből, mert a fejbőr és a haj számára is nélkülözhetetlenek. Egyél avokádót, olívaolajat, egészséges zsírokat tartalmazó halakat, pl. lazacot.

Ha a hajad durva tapintású, élettelen

Akárcsak a száraz haj esetében, itt is az egészséges zsírok jelentik a probléma megoldását. Különös tekintettel az omega-3 zsírsavra, aminek hiányában a haj fakóvá, durva tapintásúvá válik. Lenmag, chia mag és diófélék fogyasztásával tehetsz ez ellen.

Ha a hajad törékeny, seprűs

A tincseknek nedvességre van szükségük, de ha a hajad nem egyszerűen száraz, hanem annyira törékeny, hogy már alig mered fésülni is, az tápanyaghiányt jelez. Ilyenkor elsősorban a cink és a vas pótlására kell gondolnod. A kettő külön-külön és együtt is fennállhat az ilyen állapotú haj esetében. A cink és a vas fontosak a keratin termelődés szempontjából. Hiányuk megváltoztathatja a haj szerkezetét. Hogy ez orvosold, étrendedbe illeszd bele a marhahúst, a tökmagot, a lencsét.

Ha a hajad elvékonyodik

Ha a hajad elvékonyodik, a következő lépésben sajnos hullani is fog. Ilyenkor fehérjékre van szükséged, hiszen a hajszálak sejtjeit, akárcsak a szervezet összes többi sejtjét, aminosavak építik fel, melyek a fehérjékből jönnek létre. Ha nincs elég fehérje a szervezetben, a haj vékonyodni, majd hullani kezd. Figyelj tehát a fehérje bevitelre, egyél több halat, tojást, marhahúst, szárnyast és tejterméket. Ha vegetáriánus vagy, teljes értékű gabonákból, diófélékből és hüvelyesekből pótolhatod a kellő fehérje mennyiséget.

Ha a hajad váratlanul őszülni kezd

Amennyiben 40 éves korod előtt a hajad nagyobb ütemben elkezd őszülni és ebben nem a genetika a ludas, feltehetően réz hiányod van. Ezt az alapvető nyomelemet ugyan nem kell nagy mennyiségben bejuttatnunk szervezetünkbe, de a nagy mértékű idő előtti őszülés jelzi, ha a szükségesnél kevesebb áll belőle rendelkezésre. A gomba, a szezámmag, valamint a réz és cink tartalmú étrendkiegészítők segíthetnek megállítani ezt a folyamatot.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here