A mosás sajnos nem annyiból áll, hogy a ruhákat csak bedobáljuk a gépbe, és a többit az elvégzi helyettünk. Ha úgy akarjuk csinálni, hogy értelme is legyen, azaz a ruháink tiszták legyenek, és ne is sérüljenek a mosás során, hatékony módszerekkel kell végeznünk ezt a házimunkát. Ha szín szerint már különválogattuk őket, az anyagok figyelembe vételével ki kell választanunk a megfelelő hőfokot és mosási ciklust is.

Farmer

Mivel a farmer anyagokat utólag festik, csak a rostok felszíne színezett. Emiatt könnyen fakulnak is, ennek megelőzésére pedig a legjobb, amit tehetsz, hogy hideg vízben mosod őket. Miután kivetted a gépből, nyújtsd meg kissé a nadrág szárait, hogy ha esetleg összementek volna valamennyit, száradás során vissza tudják nyerni eredet méretüket.

Fehér ruhák

Mi sem egyszerűbb annál, mint a hófehér ruhákat különválogatni a színesektől és a sötétektől. De mi van azokkal a ruhákkal, amik alapvetően fehérek, ám színes minták is vannak rajtuk? Ahelyett, hogy a tiszta fehéret a mintással együtt mosnád, jobban teszed, ha elkülöníted őket, így biztosan nem fogják egymást megszínezni. Ha a fehér ruhák között van zsíros, foltos, azokat is külön mosd a viszonylag tiszta fehérektől, mert összepiszkolhatják egymást.
Attól, hogy a ruhák fehérek, még nem biztos, hogy egyszerre mehetnek a mosásba. Meg kell nézned az anyagukat is. A szöszösebb anyagokat, pl. a frottírt ne keverd olyan ruhával, ami hajlamos a szöszök felfogására, mint pl. a bársony.
A fehéreket lehetőleg forró vízzel mosd, nem csak azért, mert ilyen hőfokon a baktériumok elpusztulnak, de azért is, mert a fehér igazán így tud fehér maradni. Kivételt képeznek ez alól a foltos fehér ruhák. A csoki, a tea, a bor okozta foltok kiszedéséhez jobb, ha hideg vizet használsz.

Világos színű ruhák

Ha külön válogattad a világosat a sötéttől, mosásnál használj hozzájuk forró vizet. Főként, ha a világos színű ruhák piszkosak is.

Sötét színű ruhák

A forró víz a sötét színű ruháknál a festék kioldódását okozhatja, ezért inkább langyos vagy hideg vízzel mosd őket.

Pulóverek

A pamutot és szintetikus anyagokat tartalmazó pulóvereket meleg vagy hideg vízzel mosd. Kímélő programot és általános mosószert használj hozzájuk. A kasmírt és gyapjút mosózsákban tedd be a gépbe.

Ingek

Az ingeken a gombokat gombold ki mosás előtt. Ha folt van rajta, önts rá folteltávolítót, mielőtt a gépbe teszed a ruhát. Általános mosószert használj hozzá.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here