Nem fogod elhinni, mennyire könnyű házilag is előállítani a mosószódát! Sok bolt polcain a háztartási termékek között ma már megtalálod, de minek vennéd halomra és miért szaladnál érte a boltba, ha éppen elfogyott, mikor magad is elkészítheted? Ráadásul ehhez csupán egy olyan hozzávalóra lesz szükség, ami szinte biztos, hogy nálad is van otthon! Ha még se lenne, szinte fillérekért bármelyik kisboltban beszerezheted!

Ha rendszeresen használod, biztosan elgondolkodtál már azon, vajon miből is áll a mosószóda. Tisztít, lágyítja a vizet és használatra nagy múltra tekint vissza, napjainkban pedig számos házilag készült tisztítószernek is fontos összetevője. Ha eddig csak játszottál a gondolattal, hogy kipróbáld, mutatjuk hozzá a legegyszerűbb receptet, amihez nem kell más, csak szódabikarbóna!

Amire szükséged lesz:
– szódabikarbóna
– tepsi

Így készítsd el!

230 fokra melegítsd elő a sütőt. A tepsibe szórd bele a szódabikarbónát és egyenletesen oszlasd el. Akár kisebb mennyiségben is készítheted, de ha egyszerre többet “gyártasz le” belőle, jó ideig nem fognak kifogyni a készleteid! Tedd a tepsit a sütőbe és süsd 1 órán keresztül. Közben néhányszor rázd meg a tepsit, hogy megmozgasd benne a szódabikarbónát, így egyenletesen át tud forrósodni. Ha letelt az 1 óra, vedd ki a tepsit és hagyd kihűlni. A szódabikarbóna állaga meg fog változni, durvább, szemcsésebb lesz, mikor átalakul mosószódává.

Ezután már csak használnod kell a fillérekből előállított, házi modószódádat, amit a háztartásban sokféleképpen felhasználhatsz!

2 hozzászólás

  1. És mire jó a mosószóda, akarom mondani nátrium karbonát? A háború előtt még mosásra és tisztításra használtak, de miután már nála sokkal jobb háztartási mosó- és tisztítószerek vannak, manapság már csak ipari tisztítószerként alkalmazzák. Arról nem beszélve, hogy vizes oldata hidrolízise következtében ugyancsak lúgos kémhatású, ezért kézkímélőnek sem igen nevezhető. Lenyelve, szembe jutva veszélyes lehet. Ja de jó, csináltunk egy rosszabb, ugyanakkor veszélyesebb mosószert a ma használtaknál.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét