A fűszerolajokért a boltokban sokat fizethetsz, nem is csoda, ha nem alapfelszerelései a konyhádnak. Mégsem kell mellőznöd őket, és nem is érdemes, hiszen extra ízeket, aromákat adhatsz velük az ételeknek. A fűszerolajokat elsősorban salátaöntetekhez, levesekhez feltétnek, mártogatóshoz, szószokhoz használhatod fel. Az elkészítésük pedig házilag is pofon egyszerű! Láss hozzá!

Milyen olajból készüljön?

Mivel a fűszerolajokat főzéshez, sütéshez nem fogod használni, nincs szükség magas füstponttal rendelkező olajokra, mint a repce-, a kókusz- vagy a szőlőmagolaj. A legjobb erre a célra az olívaolajat felhasználni, ami lágy és finom diós ízzel rendelkezik. Olyat válassz, ami önmagában kevésbé karakteres és erős, hiszen a fűszerolajban elsősorban a fűszer ízének kell dominálni, nem pedig az olajénak.

Így készítsd el!

A fűszerolaj készítésének alapvetően két módja van. Készítheted hidegen és melegen, attól függően, hogy milyen fűszert szeretnél felhasználni. A puhább fűszerekhez, mint a petrezselyem, koriander vagy friss chili paprika, használd a hideg eljárást. A fás jellegű fűszerekhez azonban, mint a rozmaring, a kakukkfű vagy a zsálya, a meleg elkészítési mód ajánlott. Ez utóbbi módszert alkalmazd szárított növényeknél is, mint a szárított gomba vagy szárított chili paprika.

Fűszerolaj készítése hidegen

Durván 1 bögre fűszerre lesz szükséged 1 l olaj elkészítéséhez. Természetesen, a fűszer aromájától függően ezt a mennyiséget növelheted is. Pl. a lágyabb ízű petrezselyemből tehetsz többet az olajhoz.
A fűszert darálóban őröld apróra, majd keverd az olajhoz. Ha teljesen összekeveredtek, szűrd át az olajat és válaszd külön a fűszerdarabkákat. Nincs szükség arra, hogy sokat várj szűrés előtt, hiszen az olajban utána is maradnak olyan apró fűszerdarabok, melyek tovább fogják ízesíteni azt.
Arra figyelj, hogy a friss fűszerrel, hidegen készített fűszerolajnak hidegre van szüksége, azért hűtőben tárold. Mivel kb. 1 hétig tartható el, ne felejtsd el felhasználni vagy csak annyit készíts, amennyire éppen szükséged van.

Fűszerolaj készítése melegen

Ugyanolyan mennyiségekkel dolgozz, mint a hideg eljárás esetében.
Az olajat lassan forrósítsd fel, de ne legyen 150 foknál forróbb. Efölött ugyanis a fűszer megfő benne, ami az egész olaj aromáját megváltoztatja. A fűszert csak akkor tedd hozzá az olajhoz, amikor azt már lehúztad a tűzről. Fedd le és hagyd kihűlni. A melegen készített fűszerolajat nem kell lehűteni. Azonban arra ügyelj, hogy minél tovább tárolod el, az íze annál erősebb lesz.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here