Bár a franciákhoz kapcsoljuk, a híres desszert valószínűleg Angliából ered. A 17. században a cambridge-i egyetemen született meg, ezért sokszor még ma is Trinity College néven találkozhatunk vele az étlapokon. Innen került át a franciákhoz, akik az égetett krém nevet adták neki. Ha neked is az egyik kedvenced, próbáld ki, hogyan kell otthon elkészíteni!

A créme brulée különféle változatait a spanyol és a portugál konyhában is megtaláljuk. A crema catalona is nagyon hasonlít az eredeti édességhez, de ezt nem vízfürdőben, hanem forró sütőben készítik, és állaga pudingosabb.

Hozzávalók

A créme brulée-hez semmiféle különleges összetevőre nincs szükség. Tejszín, tojás, cukor, tej és vanília kell csupán hozzá. Recepttől függ, hogy a tejszínt és a tejet milyen arányban kell használnod hozzá, az egyiket el is hagyhatod. Ha több tejszínt teszel bele, nehezebb, teltebb ízű krémet kapsz, ami természetesen kalóriákban is dúsabb lesz. A vaníliarúd nélkülözhetetlen az eredeti íz eléréséhez. Ha éppen nem tudod beszerezni, használhatsz Bourbon vaníliás cukrot vagy aromát is, de a vanília az az összetevő, ami nem maradhat ki a créme bruléeből. A karamellizálás miatt mindegy, hogy barna vagy fehér cukrot használsz, ugyanazt az ízt fogod kapni. A különbség annyi, hogy a barna cukor megégetésével sötétebb lesz a kéreg, a fehér cukor pedig jobban olvad.

Alaprecept – 6 főre

4 dl habtejszínt keverj össze 1,4 dl tejjel, 5 tojássárgájával és adj hozzá 8,5 dkg cukrot. Tedd bele a vaníliarúd kikapart belsejét, majd hagyd pihenni fél órán át. A sütőt melegítsd elő 150 fokra. 6 tálkát tégy a tepsibe, és legfeljebb 4 cm magasan töltsd meg őket a krémmel. Önts annyi vizet a tepsibe, hogy a formák feléig érjen. A sütő középső rácsán helyezd el a tepsit és hagyd süsd 55 percig. A krémet ezután szobahőmérsékleten hagyd kihűlni, majd tedd be 2 órára a hűtőbe. Közvetlenül tálalás előtt szórj 1 teáskanál cukrot a tetejére és karamellizálópisztollyal égesd rá.

Trükkök

  • Ha gőzpárolós a tűzhelyed, szükségtelen vízfürdőt alkalmaznod. Állítsd a sütőt 100 fokra, ezen a hőfokon annyi pára képződik, ami éppen ideális a créme brulée elkészítéséhez. 40 percig süsd.
  • Ha karamellizáló pisztolyod nincs otthon, kapcsold a sütőt grillező módba és a legfelső rácson égesd rá a krém tetejére a cukrot. Ha a tűzhelyed nem rendelkezik ilyen funkcióval, kapcsold maximális hőfokra és a legfelső rácsra told a tepsit. A créme brulée így is el fog készülni, csak több időt vesz igénybe.

Tálka

10-12 cm átmérőjű, üvegből vagy tűzálló porcelánból készült tálkákban készítheted el ezt az édességet. 3-4 cm-nél magasabban ne töltsd bele a krémet, különben nem fog egyenletesen megszilárdulni. Ha magas és vékony formát választasz, a krém belseje folyós marad.

Így tálald

A créme brulée akkor a legfinomabb, ha a krém hideg, de a kéreg még forró. Mielőtt hozzáfogsz a karamellizáláshoz, tedd be a krémmel teli tálkákat a fagyasztóba 20 percre.
Ez a desszert önmagában is elég mutatós, ezért nincs szükség egyéb díszítésre vagy szószra kiegészítésként. Esetleg néhány szem bogyós gyümölcsöt tehetsz rá.

Ha valami balul sült el

  • Túl folyós lett a krém? Ne aggódj, miután kiveszed a sütőből, még nem lesz teljesen szilárd állagú. Legalább 4 órára vagy egy egész éjszakára a hűtőbe kell tenni, hogy elérje a megfelelő állagot.
  • A hűtőből kivéve is remeg? Akkor nem sütötted elég ideig. Állítsd a sütőt 120 fokra és alsó-felső sütésre. Így süsd 55 percig, hogy garantáltan átsüljön.

Hűtsd minél tovább

A créme brulée akkor a legjobb, ha fogyasztás előtt legalább 2-3 napig hagyod a hűtőben. A cukrot viszont csak akkor égesd rá, mikor már éppen fel szeretnéd tálalni. Ha előbb elkészíted, a kéreg megpuhul és éppen az a roppanóssága veszik el, ami a desszert különlegességét adja.

Hasznosítsd a maradékot

  • Ha a már karamellizált créme brulée-ből marad, tedd a hűtőbe, és mikor kiveszed, égess rá újabb cukorréteget, hogy olyan roppanós legyen, mintha friss lenne. Kicsit ugyan édesebb lesz, de ez nem rontja az élvezeti értékét.
  • Ha még nem került rá karamellréteg, a créme brulée-t dobozba téve lefagyaszthatod, de 3 hónapon belül használd fel. Szobahőmérsékleten olvaszd ki, majd égesd rá a cukrot.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét