Az allergiás tüneteid miatt tavasztól kezdve a kerted tiltott zóna számodra? Feltehetően azért, mert olyan növényekkel van tele, melyek éppen nem kedveznek az allergiásoknak. Mégsem kell lemondanod a saját kis zöld területedről, hiszen a megfelelő növények kiválasztásával tavasszal és nyáron is egyetlen tüsszentés nélkül élvezheted kerted minden csodáját.

Jó pollen, rossz pollen

Mivel a pollen szorosan hozzátartozik a természethez, ebben az értelemben mindegyik jónak nevezhető. De ha az allergiáról van szó, bizony nem minden virágpor egyforma. A színes virágok, melyek nagy, ragacsos magvakat teremnek, vonzzák a madarakat és pillangókat, melyek elhordják a virágpor nagy részét, így ezek kevésbé ártalmasak az érzékeny légzőrendszer számára. Némely fa, cserje és fűféle pollenjét azonban szinte kizárólag a szél hordja, ami belerepíti azt a te orrodba is.
Hogy tüsszentés nélkül sétálhass a kertedben és gondozhasd a növényeidet, olyan fajtákat kell választanod, melyeket a madarak és a pillangók is kedvelnek.

Számos virág van, ami nem rontja az allergiás tüneteket, köztük a tulipánok, a sáfrányok, a gólyaorr, a hortenzia, petúnia, zsálya vagy az oroszlánszáj. A liliomok és a rózsák is többnyire ártalmatlanok ebből a szempontból és a virágos fafajták, mint pl. a som is ideálisak számodra, nem mellesleg pedig szemet gyönyörködtetőek is. A díszfűfélékkel azonban vigyázz. Bár lenyűgöző látványt tudnak nyújtani, nagyon allergének, ezért jobb, ha őket nem ülteted.

Tippek az allergiamentes kerthez

  • Vágd vissza a cserjéket. Az allergiát okozó bokrokat még virágzás előtt vágd vissza és rendszeresen metszd őket.
  • Figyelj a gyomokra. A gyomok ellen minden lehetséges módszert vess be, hiszen ezek közismerten extrém módon allergizálnak.
  • Tarts távolságot. Az allergiát okozó növényeidet ne tedd az ablakba vagy a bejárati ajtóba, ahol közvetlen kapcsolatba kerülsz velük nap mint nap.

Természetesen az képtelenség, hogy teljesen allergiamentes legyen a kerted, hiszen a szél akár nagyobb távolságból is áthordhatja hozzád a veszélyes polleneket. Azonban ezekkel a módszerekkel minimálisra csökkentheted saját kertedben az allergiás tünetek kialakulásának esélyét.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here