A valódi bőrből készült cipők mindig drágábbak, mint a műbőr darabok, ennek pedig megvan az oka. A bőr nagyon jó minőséget jelent, és sokkal hosszabb élettartamot garantál, persze csak akkor, ha megfelelően gondoskodsz róla. Elmondjuk, hogyan csináld!

Tisztítás

Ha a bőr cipőd összepiszkolódott, minden látható szennyeződést egy puha ruhával vagy kefével pucolj le róla. Tisztítás előtt a cipőfűzőt, ha van, vedd ki a cipőből. Fontos, hogy a cipőd bőrből vagy nyers bőrből készült-e.
A bőr cipőt nedves ronggyal törölgesd át, használj hozzá nagyon enyhe tisztítószert, pl. szappant, mosószert vagy mosogatószert. Egy másik nedves ronggyal öblítsd le róla a tisztítószert.
Nyers bőrből készült cipőhöz használj nyeregszappant. Egy nedves ronggyal dörzsöld át a szappant, majd majd töröld át vele a cipőt és hagyd megszáradni. A levegőn szárítsd a cipőt, de hőnek, se napfénynek ne tedd ki, különben berepedezik.
Tisztítás során ügyelj arra, hogy a bőrcipő soha ne legyen túl nedves, ne ázzon át. A túl sok víz rombolja a bőrt, eltávolítja belőle a természetes olajokat, így szárazzá, repedezetté válik az anyag. A túl sok tisztítószer pedig megakadályozza, hogy az anyag levegőzni tudjon.

Vízfoltok eltüntetése

A vizes foltokat ecet vagy citromlé segítségével szedheted ki a bőrcsizmából, bőrcipőből. Vidd fel a foltra, majd egy tiszta ruhával dörzsöld át és hagyd megszáradni. A víz és sima szappan keveréke is megfelel erre a célra, de alkoholt is hígíthatsz vízzel, hogy kiszedd a foltot.

Sófoltok eltávolítása

Havas időben elkerülhetetlen, hogy az utcán használt cipőd ne legyen sófoltos. Erre a problémára megoldást jelent, ha ecetes vízzel áttörlöd a cipődet.

Zsírfoltok kiszedése

A friss zsíros, olajos foltra szórj szódabikarbónát és dörzsöld bele a bőrbe. Hagyd rajta egy éjszakán át, majd reggel egy tiszta ruhával töröld le róla a felesleget. Nem kell leöblítened vízzel!

Karcolások eltüntetése

Ha egyszerű törölgetéssel a karc nem tűnik el a bőrről, használj fogkrémet. Egy puha ruhával dörzsöld át vele a cipőt egészen addig, míg a karcolás teljesen láthatatlanná válik.

Fényesítés

Fényesítéshez használj bőrcipőre való krémet, amit egy puha ruhával vigyél fel a cipőre. Hagyd beszívódni, majd törölgesd át egy másik ronggyal vagy cipőkefével. Hogy még jobban ragyogjon, a rongyot egy kicsit nedvesítsd meg. A cipőkefe segítségével eltávolíthatod a krémből a felesleget, ezután, ha szükségesnek látod, felvihetsz egy második réteg cipőkrémet. Körkörös mozdulatokkal újból keféld át. Ha a lehető legfényesebb cipőre vágysz, legalább ötször ismételd meg ezt a műveletet, a legutolsó mozzanatként pedig puha ruhával törölgesd át a cipőt.
Nyers bőrhöz használj mink olaj tartalmú krémet és ugyanúgy alkalmazd, mint a hagyományos cipőkrémet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here