A rómaiak Eruca néven emlegették, a görögök ódákat zengtek gyógyhatásairól már az 1. században. Ez az ősi, zöld leveles zöldség ma is a séfek kedvence világszerte. A saláták közé tartozik és nálunk elég drágán lehet megvásárolni az üzletekben. Magról azonban könnyen nevelhetjük otthon is, akár a kertben, akár egy cserépben a házban vagy az erkélyen.

A rukkola elsősorban a jó vízelvezetésű talajt kedveli, de igényeli a nedvességet is, ezért gyakran kell locsolni. Számára a legjobb a 6-6,5-es pH-val rendelkező föld. Mielőtt elvetjük a magukat, érdemes trágyázni vagy komposzttal beszórni a talajt, hogy a rukkola minden igényét kielégítsük. A legjobb, ha tavasszal minél hamarabb elvégezzük ezt a műveletet, amint a föld művelhetővé válik a hideg téli hónapok után, de a talajt előkészíthetjük akár ősszel is, hogy tavasszal már ne legyen gondunk ezzel.

A rukkola a hűvös időt kedveli, de arra ügyelj, hogy 4 fok alá ne menjen a hőmérséklet sem éjjel, sem napközben. A fagy helyrehozhatatlan károkat okoz a növényben. Leginkább a napos helyet kedveli, de némi árnyékot még elvisel. A magról való ültetés és a betakarítás között nem telik el több 4 hétnél, ezért az otthoni nevelése instant megoldást jelent, ha folyamatosan szeretnél friss rukkolához jutni.

Vannak, akik jobban kedvelik a palántáról való ültetést, de a választás a tied, a magot éppen olyan hatékonysággal vetheted el. A magot kb. fél cm mélyen ültesd el és kb. 2,5 cm közt hagyj a magok között, a sorok között pedig 15 cm-t. Amikor a rukkola levelei frissen kiserkennek, már szüretelheted is és dobhatod a salátába! Ne húzd ki az egész növényt gyökerestül, csak a leveleit tépkedd le, így biztosíthatod belőlük a folyamatos utánpótlást.

Ha cserépbe ülteted, gondoskodj a rendszeres locsolásról. Minél kisebb a kaspó, annál több vízre lesz szüksége a növénynek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét