A strandra mész, vásárolni vagy egyszerűen csak mászkálsz a városban a barátokkal? Soha ne felejts el fényvédőt használni! Mindegy, hogy hét ágra süt a nap vagy felhős az idő, szükséged van az UV-sugarakkal szembeni bőrvédelemre. Fényvédőt rengeteg változatban vásárolhatsz. Létezik belőle tej, gél, spray és stick is. Ezenkívül pedig ott van még az SPF, azaz a faktorszám, ami tovább nehezíti a választást. Vajon a fényvédő, amit használsz, valóban teljesíti feladatát? Segítünk, hogy milyen szempontokat vegyél figyelembe a választásnál!

Gyártás dátuma

Minél újabb egy fényvédő, annál hatékonyabb. Az összetevői ugyanis folyamatosan bomlanak le, ezért már akkor is veszít védőképességéből, ha a szavatossági ideje még nem járt le. Az pedig eszedbe se jusson, hogy a tavalyi maradékot kend a bőrödre!

Minőség

Nagyon fontos, hogy megbízható márkájú fényvédő terméket használj. Ha lehetséges, válassz olyan nemzetközi gyártót, amelyikről tudod, hogy minőségi készítményeket állít elő. Ezeknél a termékeknél biztosra mehetsz, hogy megfelelnek a szabványoknak.

Káros összetevők

Ellenőrizd az összetevők listáját a csomagoláson! Oxybenzone ne szerepeljen köztük! Ez az anyag gátolja a hormonok egészséges működését és allergiás reakciót is okozhat.

Spray vagy por helyett mindig krémet használj!

A spray és por állagú fényvédők ásványi alapúak. Olyan nanorészecskéket tartalmaznak, melyek könnyen bejutnak a véráramba és egészségi problémákat okozhatnak. Helyettük választ a biztonságosabb fényvédő krémeket!

Legalább 30-as faktorszám

Az egyik legfontosabb tényező a faktorszám egy fényvéd esetében. SPF30 alatt semmi szín alatt ne vásárold meg a terméket! A 30-as faktorszámú fényvédő is legfeljebb az indián nyár lankadó napsugaraival szemben képes védelmet nyújtani. Nyáron ennél magasabb számúra van szükség!

Vízállóság

Mivel a strandon is használod és nyári napokon többet is izzadsz, elengedhetetlen, hogy a választott fényvédő víz- és izzadásálló tulajdonsággal is rendelkezzen.

Pattanásos bőrre

Aki hajlamos a pattanásokra, vízalapú fényvédőt válasszon. Ezek nem fogják rontani a bőr állapotát, és nem okoznak még több pattanást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét