II. Erzsébet évente kétszer ünnepli a születésnapját. De ami 2022-t még különlegesebbé teszi számára, az nemcsak az, hogy ebben az évben töltötte be a 96. életévét és még mindig életerős, hanem az is, hogy az ünnepség idén történelmi jelentőségű, hiszen a királynő 70 éve ül a trónon.
Visszamegyünk kicsit az időben, és megmutatjuk ennek az ikonikus nőnek a történetét.

Királynő született.

Erzsébet hercegnő 1926. április 21-én született. Ő volt az első gyermeke az akkori yorki hercegnek és hercegnének. Az élete akkor vett gyökeres fordulatot, mikor 10 éves korában nagybátyja, VIII. Eduárd lemondott a trónról. Erzsébet apja lett a király, ami azt jelentette, hogy belőle pedig királynő fog válni majd.

Vezető már fiatal korától.

Még csak 14 éves volt, mikor megtartotta első nyilvános beszédét Margit hercegnővel együtt. Anglia gyermekeihez szólt, akik az 1940-es években otthonuktól távol voltak. “Nektek, akik új környezetben éltek, együttérzésünket fejezzük ki.” Innentől kezdve Erzsébet egy életre elkötelezte magát a Nemzetközösség szolgálata mellett.

Erzsébet hercegnő 21 éves korában férjhez ment Philip Mountbattenhez.

Egy távoli unokatestvérével Philip Mountbattennel házasodott össze 21 évesen. Ő volt Görögország és Dánia hercege, de lemondott a címeiről, hogy feleségül vehesse Erzsébetet. Fülöp herceg 26 éves volt ekkor.

Négy gyermekük született: Károly herceg, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd wessexi gróf. Fülöp 99 éves korában, 2021-ben hunyt el.

25 évesen megkoronázták.

Miután sokáig küzdött betegséggel, VI. Györgyöt álmában érte a halál. A trónörökös Erzsébet hercegnő volt, a király két lánya közül az idősebb. Édesapja halálának pillanatában Erzsébet éppen Kenyában tartózkodott.

Nem egészen egy évvel később, 1953-ban, 25 éves korában II. Erzsébet néven megkoronázták. Kevesebb mint egy hónap múlva pedig elkészült róla az első királyi portré.

A királynő történelmet ír.

Amellett, hogy 92 évesen először posztolt az iPadjén fotót Instagramra, 2015-ben ő lett a brit történelemben a legtovább hatalmon lévő uralkodó, ezzel leelőzte ükanyját, Viktória királynőt is. Ezenkívül ő az első angol uralkodó, aki négy jubileumot is megélt: az ezüstöt, az aranyat, a gyémántot és most a platinát.

A platinajubileumot az egész országban ünnepelték.

A példátlan évforduló tiszteletére országszerte ünnepségeket tartottak június 2. és 5. között.

Az ünnepségek megnyitója vicces pillanattal zárult.

Az ünnepségek a születésnapi felvonulással kezdődtek. II. Erzsébet és a királyi család többi tagja a Buckingham-palota erkélyén együtt jelentek meg. Az esemény a Brit Királyi Légierő bemutatójával ért véget, valamint Lajos herceg “produkciójával”, aki ellopta a show-t a reakciójával, mikor túl hangos volt neki a légi parádé.

Ez volt II. Erzsébet első jubileuma a férje nélkül.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here