Jyoti Amge a világon a legalacsonyabb nő. Kiskorától kezdve szorgalmasan dolgozott azért, hogy színésznő válhasson belőle, és az emberek előítéletei ellenére meg is valósította álmát.
A következőkben megismerheted Jyoti történetét a kezdetektől a hollywoodi karrierig.

Gyermekkora

1993. december 16-án Jyoti Kisanji Amge meglátta a napvilágot az indiai Maharashtrában. Édesanyja, Ranjana szerint születésekor és kisgyermekkorában teljesen normális méretű volt. Növekedése 5 éves korában állt meg, és magassága azóta sem változott.

Jyoti sosem tekintett úgy a saját magasságára, mint valamiféle akadályra, köszönhetően az őt mindenben támogató családjának. Amikor együtt vannak, a családtagok mindig felemelik, hogy a világot egy másik szemszögből is láthassa. A felmerülő nehézségek ellenére nővére segítségével sikerült befejeznie a tanulmányait, leérettségizett.

De Jyotinak nem volt mindig könnyű elfogadnia a magasságát. “Amikor még nem volt ilyen híres, sokszor gúnyolódtak rajta, csúfolták. Ilyenkor nagyon el tudott keseredni” – mesélte édesapja. Kitartása és szorgalma elsősorban a családjától eredeztethető, akik mindig is támogatták őt a fejlődésben.

Termetének oka

“Az orvosok szerint a magasságom a növekedési hormonok hiánya miatt ekkora.” Később derült rá fény, hogy alacsony növését az achondroplasia okozta, a törpenövés egyik formája, ami gátolta a növekedését.

Guinness-rekorder

“Talán ő a világon a legalacsonyabb élő nő, viszont az egyik legnagyobb egyéniség, aki valaha bekerült a Guinness-rekorderek közé” – mondta róla Mike Janela. Jyoti hivatalosan 18 éves korában lett a legalacsonyabb nő a világon. Ez a rekord pedig sokat javított az önértékelésén. “Különlegesnek és fontosnak érzem magam tőle” – mondta.

“A mérést egy orvos végezte. 61,95 centiméterrel a legalacsonyabb élő tinédzsernek és nőnek nyilvánították. Figyelemre méltó, hogy 5,4 kilogrammos súllyal csupán 4 kilogrammal nehezebb a születési súlyánál” – áll a Guinness-rekordok Könyvében. Minden, amit visel, beleértve a ruhákat, az ékszereket, a kiegészítőket, méretre szabott. Jyoti rengeteg erőfeszítést tesz abba, hogy kivételes termetéből és minden helyzetből a legtöbbet hozza ki.

2012-ben találkozott a világ legmagasabb férfijával, Sultan Kosennel, és a Guinness-rekordok Könyvének 57. kiadásához pózolt is vele.

“Amikor találkoztam a világ legmagasabb férfijával, kicsit sokkot kaptam” – mesélte egy interjúban. “Arra gondoltam, hogyan lehet valaki ennyire magas. Ő is meglepődött rajtam. De azóta nagyon jó barátok vagyunk.”

Siker és színészi álmok

Jyoti színésznőként és influenszerként nemcsak Indiában híres, de már bejárta a világot. Rengeteg emberrel találkozott, és a Guinness-rekordok hivatalos nagyköveteként is tevékenykedik. Időközben rájött, hogy végre minden lehetőség nyitva áll előtte ahhoz, hogy megvalósíthassa a színészi karrierről szőtt álmait.

Jyoti szerepelt nemzetközi tévéműsorokban, és szeretné folytatni a színészi pályát. Az Amerikai Horror Story: Rémségek cirkusza című filmben szerepelt. “Az olyan emberek, mint én, talán termetre kicsik, de attól még tudnak nagy tetteket véghez vinni” – mondta Jyoti. “A normál termetű embereknek nem szabadna alábecsülniük a kicsiket” – tette hozzá.

Bár a világrekord nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nemzetközileg ismertté váljon, Jyoti folyamatosan tesz azért, hogy megvalósítsa álmát és megcáfolja azokat, akik szerint egy ekkora lány nem lehet sikeres az életben.

Karrierje mellett Jyoti azt is reméli, hogy példakép lehet mindenki számára, akinek nincs önbizalma. Reméli, hogy inspirálhat másokat és ösztönözheti őket arra, hogy ne hagyják, hogy a másságuk gátat szabjon az álmaiknak. “Az olyan embereknek, mint én, azt üzenem: ha tovább próbálkozol, biztosan eléred minden álmodat.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét