Ha konyhai ügyködéseidet tekintve a többséghez tartozol, szeletelésnél, aprításnál valószínűleg egyetlen dologra törekszel: olyan gyorsan csináld, ahogyan csak tudod. Azonban vannak olyan szempontok is, melyek talán fontosabbak lehetnek a gyorsaságánál. Ha már főzöl, szánj rá annyi időt, hogy megfelelően csináld, beleértve már a szeletelés folyamatát is!

Az egyik legfontosabb szempont az egyforma méret. Vegyünk például egy sárgarépát. Ha úgy aprítod fel, hogy némelyik jóval vastagabb lesz a többinél, nem fog egyenletesen megfőni vagy átsülni. Az egyforma méretre vágással azonban ezt ki lehet küszöbölni.
A másik szempont az esztétikum, a főzésnél, az elkészült ételnél legalább annyit tud számítani, mint maga az íz. Ha egyformára vágod a zöldségeket, azzal olyan profi hatást keltesz, mintha mesterfokon értenél a szakácstudományhoz! Az ember jobb étvággyal eszi azt, ami már ránézésre is szép.

A szeletelés alapvető típusai

1. Batonnet

Sokféle zöldségnél alkalmazhatjuk a batonnet elnevezésű darabolási technikát. 1×1 cm-es, 5 cm hosszú hasábokat alakíthatunk ki pl. sárgarépából, karalábéból, zellerből.

2. Paysanne

A fentebb bemutatott batonnet technika segítségével készült hasábokból fél centis lapokat vágunk.

3. Julienne

Az egyik legmutatósabb szeletelési technika, mellyel gyufaszál vastagságúra apríthatjuk a zöldségeket. Vastagsága ne legyen nagyobb 1-2 mm-nél, hosszúságában pedig törekedjünk a 3-5 cm-es hosszra.

4. Brunoise

Kiindulópontunk a julienne vágás. Az így kapott, vékony hasábokat kockázzuk fel. 2-3 mm-es kockákat kell készítenünk.

5. Rondelle

Fél-1 cm-es vastagságú karikára vagy félkarikára vágjuk a zöldségeket ezzel a technikával.

6. Tourné

Cikkekre vágás, a zöldséget negyedeljük, így hegyes hajóalakzatot kapunk. A megfelelő méret ebben az esetben 5 cm hosszú. Alkalmazható burgonyánál, uborkánál is.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét