A társadalmunkban uralkodóvá vált a törekvés, hogy mindig a legtökéletesebbnek próbálunk látszódni. Mindannyian igyekszünk leküzdeni a saját bizonytalanságunkat, ennek érdekében pedig vagy elrejtjük azt, amivel elégedetlenek vagyunk, vagy megpróbálunk változtatni rajta.
A 30 éves Dakota Cooke azonban ehelyett inkább úgy döntött, elfogadja a tökéletlenségeit, és félelem nélkül megmutatja őket.

A “rejtélyes” betegség

Dakota 13 éves volt, mikor először felfigyelt a szőrnövekedési rendellenességre. Az egész néhány pihével kezdődött az állán, amiből az évek során a ma látható szakáll fejlődött ki.
A számos orvosi vizsgálat ellenére Dakota a mai napig nem kapott pontos diagnózist. Az egyik orvosa “Rejtélyes Hölgynek” nevezte, mivel nem tudott rájönni a betegségére. Számtalanszor tesztelték PCOS-re is, de a vizsgálatok szerint nem szenved ebben a betegségben.

A legvalószínűbb, hogy olyan mellékvese-rendellenesség áll a háttérben, ami magas adrenalinszinthez vezet, így Dakota szervezete jóval több tesztoszteront termel, ez pedig fokozott szőrnövekedést okoz.

Kezdeti nehézségek

Rejtélyes betegsége ellenére Dakotát először nem nagyon zavarta ez a probléma. Ám a családját kényelmetlenül érintette, ez viszont nagyon fájt neki.

Emlékszik, hogy egyszer hallotta a nevelőapja egyik barátját így beszélni: “Mi van Dakotával? Olyan szőrös az álla, mint nekem volt középiskolás koromban.” Ezután a nevelőapja elvitte egy szőrtelenítő kezelésre. A szakember egész idő alatt arról magyarázott neki, hogy a lányoknak nem nőhet arcszőrzetük.

Úgy emlékszik vissza, hogy ez egy nagyon nehéz időszak volt számára, és nem is a szőrzete miatt, sokkal inkább az emberek reakciói miatt.

Az önreflexió időszaka

Hogy az önbizalomhiányán enyhítsen, a 20-as évei elején elkezdett dolgozni a mentális egészségén. Ehhez el kellett fogadnia önmagát, nemcsak a szakállát, de a teljes valóját, ami nem volt egyszerű egy túlsúllyal élő lánynak egy kisvárosban, ahol rengeteg trauma érte. Az önreflexió időszaka után képes volt elfogadni és megszeretni önmagát.

A fordulópont, ami segített rátalálni a helyes útra

Miközben az önszeretet elsajátításának útját járta, találkozott egy régi baráttal, aki egy cirkuszban dolgozott. Amikor meglátta Dakota szakállát, azt javasolta neki, ő is csatlakozzon a cirkuszhoz. Abban a pillanatban ráébredt, hogy mennyi csodálatos dologra lehet képes. Ez segített neki leküzdeni a mások véleményétől való félelmet.

Ma Dakota cirkuszi előadóként tevékenykedik. A mutatványok között a “Született Csodabogarak” című számban ő is fellép. Ő az egyetlen szakállas nő a világon, aki mutatványokat hajt végre, de ezenkívül reklámokban is szerepel.

Támogatás az emberektől

Szerencsére a családja és a barátai ma már támogatják a döntéseit. Voltak, akiknek több időbe telt megérteni őt, de ma, 8 év után már csakis támogató emberek veszik körül, akik tudják, hogy ő még mindig ugyanaz a Dakota Cooke, csak sokkal hitelesebben éli az életét.

Üzenete a belső bizonytalansággal küzdőknek

Üzenete van mindenki számára, aki belső bizonytalansággal küzd. Szerinte a világ sokkal jobb hely lenne, és mindenki boldogabb lehetne, ha nem a bizonytalanságra összpontosítana, hanem olyanokkal venné magát körbe, akik elfogadják és támogatják, és nem a bizonytalanság miatt, hanem őszinte érzésből.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here