Ez az idős úriember rengeteg dolgot megélt már. Látott 7 uralkodót a brit trónon, élt, mikor feltalálták a villanykörtét és a gépkocsit, mikor befejezték az Eiffel-tornyot és mikor felépült az első felhőkarcoló. Mindennek ellenére Jonathan, a teknős még mindig aktív és nem fáradt bele az életbe.
Ismerd meg ezt a hihetetlen teknőst, amelyiket a világ legidősebb ismert szárazföldi állataként tartanak számon!

Jonathan egy Seychelle-szigeteki óriásteknős, akit 1882-ben hoztak a Szent Ilona-szigetre. Ez az elszigetelt, háborítatlan sziget az Atlanti-óceán déli részén arról híres, hogy ide száműzték Napóleont.

Jonathan azóta a mindenkori kormányzói rezidencia, a Plantation House udvarán él.

Bár pontosan senki sem tudja, hány éves lehet, úgy becsülik, hogy már elérte a teljes felnőtt méretét, mikor a szigetre szállították. Ebből arra lehet következtetni, hogy akkor már 50 éves volt. Az állatorvosok szerint 1832-ben születhetett, azaz 187-188 éves lehet.

Egy ilyen fajtájú teknős átlagos élettartama kb. 150 év. Ez azt jelenti, hogy Jonathan már több mint 30 évvel túlélte fajtársait.

Hivatalosan is ő a világ legidősebb élő szárazföldi állata a Guinness Világrekordok szerint.

Bár Jonathan a szürkehályog miatt már megvakult, az ízlelőérzékének nagy részét elvesztette és már nem ismeri fel az élelmet, még mindig erős. Ezektől a korral együtt járó dolgoktól eltekintve jó egészségi állapotnak örvend, és a legbékésebb életet éli a szigeten.

Mikor jó idő van, kinyújtja hosszú nyakát és a lábait a páncélja alól, és élvezi a napsütést. De ha hideg van, levélkupacok vagy fűcsomók alá ássa el magát, és egész nap ott marad.

Egyszer egy héten a kedvenc ételét kapja, benne sárgarépával, uborkával, káposztával, almával és banánnal.

Idős kora ellenére Jonathan ma is aktív, és imádja, ha az emberek rá figyelnek. Szereti, mikor a nyakát simogatják, és mindig kapható egy fotóra.

Jonathan 3 másik szárazföldi teknőssel osztja meg otthonát. David, Emma és Fred is vele élnek, ők azonban jóval fiatalabbak nála. Legjobb barátja, David a második legidősebb teknős a szigeten, de ő is csak 80 éves.

A szigeten Jonathan igazi legendának számít. Emberek generációit látta jönni-menni, ezért is lett a kitartás és a stabilitás jelképe a helyiek számára. Turisták a világ minden szegletéből érkeznek csak azért, hogy találkozhassanak vele, hogy saját szemeikkel láthassák ezt az ősi állatot.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here