Amikor Jackie Chan nevét halljuk, a harcművészetek és a komédia jutnak eszünkbe. Chan szép karriert mondhat magáénak, vagyonát 400 millió dollárra becsülik. Emellett azonban apa is, akinek nehéz döntéseket kellett meghoznia fia, Jaycee nevelése során. A leginkább példaszerű az a bejelentése, hogy halála után teljes vagyonát jótékony célra ajánlja fel.

Másfajta nevelés

Jackie Chan 1954-ben született Hongkongban, és nem volt könnyű gyermekkora. Szülei mindketten munkások voltak, rengeteg erőfeszítést tettek, hogy felneveljék őt. Gyerekkorában Chan jeleskedett az akrobatikában és a harcművészetekben, melyeket az évek során nagy odaadással és elszántsággal tökéletesített, később ez tette lehetővé számára, hogy filmekben szerepeljen. Kamaszként a kemény harcművészeti edzések mellett kőművesként és mosogatóként is dolgozott, hogy támogassa családját.

Jackie Chan és felesége, a színésznő Joan Lin fia, Jaycee 1982-ben született Kaliforniában. Jackie ekkor már híres volt, így fiát a komfort és a luxus vette körül. Ennek ellenére Jackie mindig is igyekezett szigorú nevelésben részesíteni, hogy fia elsajátítsa ugyanazokat az értékeket, melyek alapján ő felnőtt. Jaycee rövid ideig Virginiában, Williamsburgben járt főiskolára, de csak két szemesztert végzett el, nem diplomázott le, inkább Hongkongba utazott, hogy kiadjon egy albumot.

Úton a csúcs felé

Egy híres ember gyerekének lenni nem feltétlenül tesz híressé. Jaycee is próbálta megtalálni a maga útját azon a két területen, amiben édesapja jeleskedett – a színjátszásban és az éneklésben –, bár hírnevet egyikben sem ért el.

Jaycee az első albumán szereplő 13 dalból 10-nek volt a szerzője, az 1911 című filmben pedig édesapjával együtt szerepelt. Ezt Chan legrosszabb filmjeként tartják számon.

Más nézőpont az életről

Jackie Chan számára a generációs szakadék és az, hogy fia már az Egyesült Államokban nevelkedett, sok nehézséget jelentett a fegyelmezés és az értékrend átadása szempontjából.

Never Grow Up című életrajzi könyvében Jackie egy egész fejezetet szentelt az apaságnak, és leírt különböző szituációkat, melyekben nem értett egyet Jaycee viselkedésével és szokásaival. Arról is mesélt, hogyan fegyelmezte őt, hogy megértse a dolgok valódi értékét.

Például kikapcsoltatta az áramot Jaycee lakásában, mert többször kérte őt, hogy legyen tudatosabb az energiafogyasztásban, a fiú azonban folyton felkapcsolva hagyta a lámpákat, mikor nem volt otthon.

Értékes lecke

2011-ben Jackie Chan bejelentette, hogy fia nem fogja örökölni a vagyonát a halála után. Azzal magyarázta, hogy Jaycee-nek képesnek kell lennie megkeresnie a maga pénzét, és ha erre nem képes, az örökséget ráhagyni csak pazarlás lenne.

Jackie visszaemlékezett egy Jaycee-vel közös utazására, mikor ő első osztályon, a fia pedig a turistaosztályon utazott: “Neked apaként itt vagyok, de a többi embernek nem. Nekik meg kell vívniuk a saját csatáikat. Mikor a saját kemény munkád miatt ülhetsz az első osztályon, az a siker.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét