Annak ellenére, hogy a világunk a nemi identitás terén sokat változott az elmúlt évtizedekben, egy coming out még mindig nagy port kavar. Aki nyíltan felvállalja magát, sebezhetővé válik, és szembe kell néznie az esetleges elutasítással. Azoknak a szülőknek, akiknek a gyermekei ezen mennek át, szintén nagy kihívást jelent a helyzet, amit bölcsen és higgadtan kell kezelniük.
Jamie Lee Curtis ezt jól tudja, hiszen kapcsolata továbbra is kifogástalan transznemű lányával, Rubyval.

Jamie Lee mindig is kiállt az egyenlőség mellett.

A színésznő és aktivista sohasem hallgatott, ha az emberek közötti egyenlőség csorbult. Elkötelezett harcos, aki tesz azért, hogy a társadalom felfogása megváltozzon, és minél inkább fel tudja hívni a figyelmet az emberi jogokra.

Különösen aggódik a transzfóbia miatt, aminek jelenlétét nap mint nap tapasztalja. Érzéseiről nyíltan beszélt egy interjúban: “Tehát Jamie Lee Curtis meg van rémülve, és neked is rémültnek kéne lenned. Jamie Lee Curtis használja a hangját, és neked is ezt kéne tenned. Így tudunk változtatni a dolgokon. Gondolkodunk rajtuk, tanulunk róluk, aztán felszólalunk, hogy felhívjuk a figyelmet rájuk, majd harcolunk.”

A színésznő a saját családjával mutat példát a nézeteiről.

Jamie Lee Curtis és férje, Christopher Guest 2 örökbe fogadott gyermek szülei. Annie 35, Ruby pedig 26 éves. Ruby 2020-ban fedte fel transzneműségét. Az a nap, amikor a családjának először beszélt erről, valószínűleg az életük egyik legemlékezetesebb napja marad. Ruby így emlékezett vissza rá egy interjúban: “Félelmetes volt. A tény, hogy elmondok magamról valami olyat, amit ők nem tudtak eddig. Ijesztő volt, de nem aggódtam. Egész életemben nagyon elfogadók voltak velem.”

Az elkötelezett anyuka, Jamie Lee egy pillanatig sem hezitált, lánya minden döntését és véleményét elfogadta. Miután lánya elmondta, hogy transznemű, édesanyjának sok új dolgot kellett megtanulnia erről. “Olyan, mintha megtanulnál beszélni egy új nyelvet. Én teljesen új vagyok ebben. Nem is teszek úgy, mintha nagyon sokat tudnék a dologról. Fogok hibákat elkövetni, de remélem, nagyokat nem.”

Jamie Lee számára nagy esemény volt, amikor lányaival együtt jelent meg a vörös szőnyegen.

Jamie Lee Curtis büszke anyuka. Nagyra értékeli a lánya átváltozását. “Csodálva és büszkén figyeltem, ahogyan a fiunkból a lányunk, Ruby lesz.”

Ruby idén vett részt először ilyen nagyszabású nyilvános eseményen, mióta felvállalta transzneműségét. A Halloween véget ér című film premierjére kísérte el édesanyját. A bemutató családi esemény volt, hiszen nővére is velük tartott, hogy támogassa őt és az édesanyját.

Mindhárom nő ragyogóan nézett ki a hosszú estélyi ruhájában. Ruby ezüst hímzéssel díszített ruhát viselt fekete blézerrel, és kéz a kézben sétált az édesanyjával. Instagramon Jamie Lee egy rövid, de nagyon megható bejegyzést tett közzé erről a különleges napról és a hozzá fűződő anyai érzéseiről: “A családom. A legbüszkébb anya. Szeretetteljes támogatás.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

  1. “édesanyja reakciója pedig elképesztő volt”

    Mi ebben az elképesztő ? Úgy reagált, mint egy épeszű ember, vagyis tudomásul vette. Mi ebben az elképesztő ?

    (Extra viccesek a facebook kommentek, ahol azt taglalják, hoyg “ez családi örökség” meg a többi – miközben örökbefogadott)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét