Az Amazon alapítója és egykori vezérigazgatója, Jeff Bezos nehéz gyermekkort élt meg, és édesanyjának is megvoltak a maga gondjai. Most az ő történetét ismerheted meg, ami megmutatja, hogy tanulással és elszántsággal még a látszólag lehetetlen célokat is megvalósíthatod.

Jeff Bezos útja a siker felé inspiráló, ahogyan édesanyja története is.

Bezos, aki 167,8 milliárd dolláros vagyonával a világ harmadik leggazdagabb embere, nehéz gyermekkoron van túl. Édesanyja, Jacklyn Bezos kamaszként, pénz nélkül még a telefont sem engedhette meg magának.

Bezos tweetelt édesanyja elképesztő történetéről: “Anyám története lenyűgöző. Annyira hálás vagyok neki. És annyira büszke.” Megosztott egy videót is édesanyja Cambridge-i Egyetemen tartott beszédéről.

Jacklyn Bezos 17 éves volt, mikor teherbe esett. Ekkor Albuquerque-ben, Új-Mexikóban járt középiskolába. Az élet nem volt könnyű egy várandós kamasznak, azt sem engedték, hogy befejezze az iskolát.

Beszédében Jacklyn elárulta: “Nem értettem, miért, ezért nem engedtem és kitartottam. Végül az iskola beletörődött, megengedték, hogy visszamenjek, de csak bizonyos feltételekkel.”

A feltételek kemények és megalázóak voltak Jacklyn számára.

Az iskolába a becsöngetés előtti 5 percen belül kellett megérkeznie, és a kicsöngetés után 5 percen belül el kellett hagynia azt. Nem beszélhetett más diákokkal, nem ebédelhetett velük közösen, és azt sem engedték, hogy társaival együtt a színpadon vegye át a bizonyítványát. A kihívások ellenére Jacklyn kitartott és leérettségizett.

Bezos vér szerinti édesapjától, Ted Jorgensentől akkor vált el, mikor Bezos még csak 17 hónapos volt. Jacklyn titkárnői munkát keresett, miután délutánonként titkárnőképzőbe járt. Bár borzalmasan gépelt és nem tudta elolvasni a saját gyorsírását, valaki mégis felvette, és olyan állást kapott, amivel havi 190 dollárt keresett.

Jacklyn saját lakásba költözött a fiával, de szűkösen éltek, még telefonjuk sem volt. Mivel a nő szülei mindenképpen tartani akarták vele a kapcsolatot, édesapja vett neki egy walkie-talkie-t, és minden reggel 7-kor ezen keresztül beszéltek.

“Így tudtunk abban a lakásban maradni. Mert a telefont nem tudtam fizetni” – mondta Jacklyn.

Jacklyn elhatározta, hogy továbbtanul, így beiratkozott egy esti iskolába. Olyan szempont alapján választott magának tárgyakat, hogy melyik tanár engedte meg, hogy magával vigye a kisfiát is az órákra.

Jacklyn egy csecsemővel és két hatalmas táskával járt az órákra.

Az egyik táskában a könyvei voltak, a másikban a babaholmik, pelenkák, cumisüvegek, valamint olyasmik, amivel le tudta foglalni a kis Jeffet.

Az egyik órán ismerte meg jövendőbeli férjét, Mike Bezost, akit azóta Jeff édesapjának tartanak, holott nem ő a biológiai apa.

Mikor Mike olyan munkát kapott, ami miatt a családnak költöznie kellett, Jacklyn feladta a diplomáról szőtt álmait. Kissé irigykedett, mikor saját gyermekeit egyetemre küldte.

De végül Jacklyn úgy döntött, visszaül az iskolapadba. “Végül, a halogatások és hátráltatások után újra ott voltam a felsőoktatásban. És könyörtelen voltam. Csak úgy faltam a tananyagot.”

Több mint 2 évtizeddel a középiskola befejezése után Jacklyn megvalósította a célját, lediplomázott a főiskolán. Büszkén mondta el: “Mikor 40 évesen lediplomáztam a Saints Elizabeth Főiskolán, büszkébb már nem is lehettem volna magamra. A föld felett lebegtem.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét