Ahogyan idősödünk, természetes változásokat tapasztalhatunk alvási szokásainkban. Korábban alszunk el, korábban is ébredünk, és kevésbé tudunk mélyen aludni. Ennek ellenére a rossz alvás miatti rendszeres fáradtság és az álmatlanság egyéb tünetei nem nevezhetők természetesnek. A jó alvás nagyon fontos fizikai és mentális egészségünk szempontjából is, éppen úgy, mint fiatalabb korban. Az alábbi tippek segítenek az alvással kapcsolatos gondok orvoslásában!

Miért fontos a jó alvás az idősebbek számára?

A pihentető éjszakai alvás idősebbeknél különösen nagy jelentőséggel bír. Javítja a koncentrációt, a memóriát, lehetőséget ad a testnek a regenerálódásra, a sejteknek a megújulásra, felfrissíti az immunrendszert, ezáltal segíti a betegségek megelőzését is.
Azok az idősek, akik rendszeresen rosszul alszanak, fokozottan ki vannak téve a depresszió kialakulásának, a figyelemzavarnak, a koncentráció gyengülésének. A túl kevés alvás is komoly egészségi problémákhoz vezethet, mint a szívbetegségek, a cukorbetegség, a súlyproblémák vagy nőknél a mellrák.

Így változnak az alvási szokások a korral

Ahogy idősödünk, szervezetünk egyre kevesebb növekedési hormont termel, ami hatással van a mély alvásra. A kevesebb melatonin termelődés következtében nem tudunk folyamatosan aludni, az alvást ébredések szakítják meg. Ezek azonban még nem nevezhetők rendellenes jelenségnek.

Az alvászavarok oka

Probléma akkor van, ha az alvászavarok hátterében egyéb okok húzódnak meg, melyek kezelést igényelnek. Hogy ezt eldönthessük, figyelembe kell venni, hogy mekkora stressznek vagyunk kitéve, fennáll-e a depresszió, a letargia vagy a közömbösség állapota, volt-e a közelmúltban traumatikus élményünk, szedünk-e olyan gyógyszereket, melyek zavarhatják az alvást.

Gyakran a menopauza, a negatív környezeti hatások, a testmozgás, a relaxáció hiánya, a szociális kapcsolatok elvesztése állnak az alvászavarok hátterében.

Tippek a jobb alvás érdekében

Amennyiben nem orvosi probléma a kiváltó ok, néhány egyszerű módszerrel magunk is sokat tehetünk azért, hogy éjszaka jobban tudjunk pihenni, ezáltal megőrizhessük egészségünket és jó életminőségünket.

1. Melatonin szint növelése természetesen

Az éjszakai mesterséges fények csökkentik a melatonin termelődést. Márpedig ez a hormon biztosít nyugodt alvást. Mikor lefekszünk, ezért kapcsoljuk ki a számítógépet, a tévét és vegyük lejjebb a fényeket.

2. Nyugodt környezet

A hálószoba mindig legyen hűvös, sötét, csendes. Idősebb korban a zajokra érzékenyebbek vagyunk, de a fények és a meleg is zavarhatják az alvást. Az utcáról beszűrődő fények ellen akár egy alvómaszk is sokat segíthet.

3. A hálószobát csak alvásra és együttlétekre használd!

A hálószoba legyen kényelmes és kizárólag intim funkciót töltsön be. Itt ne dolgozz, ne fogadj vendégeket és ha lehet, a számítógépet és a tévét se ebben a helyiségben használd.

4. Feküdj le korán!

Ha fáradtnak érzed magad, ne tagadd meg testedtől a pihenést! Még akkor is feküdj le, ha egyébként később szoktál ágyba menni. Szervezeted jelzi, mikor van szüksége a feltöltődésre.

5. Csökkentsd az altatók mennyiségét!

Az altatók nem orvosolják az álmatlanság okát, sőt, hosszútávon még ronthatják is annak állapotát. Próbáld meg fokozatosan mellőzni őket, már csak a mellékhatásaik miatt is.

6. Ne feküdj le éhesen!

Az éhségedet lefekvés előtt csillapítsd néhány könnyű falattal, joghurttal vagy meleg tejjel.

Mikor fordulj orvoshoz?

Ha a törekvéseid a pihentető alvás elérésére nem járnak sikerrel, vezess alvási naplót és mutasd meg az orvosodnak. Írd le, mikor fogyasztottál alkoholt, koffeint, mikor végeztél testmozgást, mikor voltál stressznek kitéve. Az orvosod segíteni fog, hogy közösen megtaláljátok a megoldást az álmatlanságra, ami a fizikai és a mentális egészségedre is negatív hatással van.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét