A hihetetlen tehetségéről ismert Kathy Bates évtizedek óta reflektorfényben van. Sokan nem tudják róla, hogy súlyos egészségügyi problémái voltak. A küzdelmek ellenére azonban Bates nem hagyta, hogy bármi az útjába álljon. Még mindig erős, és olyan új projekteket vállal, melyek megmutatják kreativitását és szeretetét az iránt, amit csinál.

Ahogy indult és belendült a karrierje.

Egy karrier kezdete sosem könnyű, főleg ha valakinek nincs semmilyen összeköttetése Hollywoodban. De Kathy Bates számára még nehezebb volt. A színésznő az 1970-es években küszködött azzal, hogy munkát találjon, alkalmi munkákat végzett, miközben apró szerepeket kapott. Szerinte ebben a külseje is szerepet játszott. “Nem vagyok valami lenyűgöző nő. Mikor fiatalabb voltam, ez gondot okozott, mert sosem voltam olyan csinos, mint más nők, akiket beválogattak a szerepekre.”

Ugyanezen ok miatt gyakran beskatulyázták ugyanabba a karakterbe. “Általában idősebb, kissé fura karaktereket játszottam. Nehéz volt” – mondta Bates egy interjúban. Ez 1990-ben változott meg, amikor megkapta az áttörést jelentő szerepet a Tortúra című filmben, alakításával pedig Oscar-díjat is nyert.

Küzdelem a rákkal és a limfödémával.

Batesnél 2003-ban diagnosztizáltak petefészekrákot, megműtötték és kemoterápiás kezelést is kapott. Jobban lett, de aztán 2012-ben mellrákot állapítottak meg nála, emiatt kettős masztektómián esett át. A műtét után Batesnél limfödéma alakult ki, krónikus duzzanat, ami a nyirokcsomók eltávolítása után lép fel.

“El voltam keseredve, depressziós voltam. Azt hittem, vége a karrieremnek, azt hittem, nincs kiút, vége mindennek, ennyi volt” – mondta Bates az érzéseiről a történteket követően.

Azóta Kathy felhívja a figyelmet a betegségre, és platformját használja az odafigyelés fontosságának hangsúlyozására. “Azt szeretném kiemelni, hogy ez nem egy kozmetikai probléma. Míg a limfödéma tartós hatásai és kellemetlenségei mások számára láthatatlanok, addig ez egy gyógyíthatatlan betegség” – mondta beszédében, mikor a The Lymphatic Education & Research Network szóvivője lett.

Még többet akar tenni.

Ahelyett, hogy engedte volna, hogy egészségügyi problémái visszatartsák, Bates továbbra is jelen van a képernyőn, és teljes életet él. “Azt hiszem, az utóbbi néhány évben kipipáltam a bakancslistámat. Rengeteg csodálatos dolgot tettem és éltem át. Ha holnap elmennék, nem lennék csalódott” – mondta Bates, aki visszautasította a mellprotézis viselését is. Ha a munkához nincs szüksége rá, akkor a legjobban természetes állapotában érzi magát.

Inspiráló útja és legutóbbi projektje.

“Hálás vagyok, hogy élek” – mondta Bates, mikor arról kérdezték, miért érzi magát hálásnak. Hozzátette, hogy hálás azért is, hogy milliókat támogathat, akik limfödémában szenvednek. Bates 27 kg-ot fogyott, és szerinte ez a fogyás is segített neki a tünetek enyhülésében.

Bates szerepel a 2023-as Are You There God? It’s Me, Margaret című filmben, melyben Rachel McAdams édesanyjának szerepét játssza. A trailerben Bates ragyogóan néz ki, alig várjuk, hogy újra lássuk.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét