Csupán 24 évesen Emilia Clarke már túl volt élete első aneurizmáján. Ez közvetlenül a számára világhírnevet hozó Trónok harca első évadának forgatása után történt. Annak ellenére, hogy fizikailag és lelkileg is megszenvedte a műtéteket és a felépülést, elhatározta, visszatér ahhoz, amit a legjobb szeret, a színjátszáshoz.

Első aneurizmája az edzőteremben okozott bajt.

A Trónok harca első évadának forgatása után Clarke is érezte azt a nyomást, amit Hollywood helyez a színészekre. Hogy csökkentse a stresszt, sok más televíziós színészhez hasonlóan edzeni kezdett. Az öltözőben érezte, hogy fáj a feje, de úgy döntött, nem foglalkozik vele, és belekezd az edzésbe személyi edzőjével. Szinte a földön csúszva tért vissza a mosdóba, fájdalmat és hányingert érzett.

Hamarosan ezután a sürgősségire szállították, de az orvosok nem tudták megállapítani, mi a baj. Az MRI és az agyi szkenner azonban megerősítette az agyi aneurizmát.

Sürgősségi műtétet hajtottak végre rajta, de nem ez volt az utolsó számára.

Az orvosok 3 órán át dolgoztak azon, hogy helyrehozzák az agya állapotát. Amikor Clarke felébredt, nem emlékezett a teljes nevére, mivel az afázia nevű betegségben szenvedett, ugyanabban, mint Bruce Willis a demencia diagnosztizálása előtt. A színésznőnek 1 hétbe telt, hogy emlékezni tudjon saját nevére.

2 évvel később egy rutinvizsgálaton vett részt, amit rendszeresen el kell végeztetnie. Egy kinövés az agya másik felén kétszeresére nőtt, így egy másik műtéten is át kellett esnie, ezúttal nem a minimálisan invazív femoralis artérián keresztül, hanem a koponyán keresztül, miközben titán darabkákat helyeztek el benne.

A színésznő minden reményt elvesztett a sikeres felépülésre.

Clarke egy hónapot töltött kórházban, próbált felépülni, de eluralkodott rajta a szorongás és a pánik. Elképesztő erő és elszántság kellett ahhoz, hogy ne engedje át magát a betegségnek, és megerősödve jöjjön ki belőle.

“A teljesen ésszerűtlen remények ellenére meggyógyultam. Most 100%-os vagyok” – mondta Clarke a második műtét utáni években. “Én az embereknek azon elenyésző kisebbségébe tartozom, akik ezt túlélik.”

Emilia Clarke most másokon akar segíteni, akik ugyanezen mennek keresztül.

2019-ben Emilia Clarke és édesanyja létrehoztak egy jótékonysági szervezetet SameYou névvel, hogy támogassák az agyi sérüléseket és stroke-ot szenvedettek felépülését. Azzal pedig, hogy nyíltan beszél saját tapasztalatairól, felhívja a figyelmet, mennyire fontosak az ezen a téren végzett kutatások.

2023-ban Clarke és az újságíró-író-zenész Clemency Burton-Hill egyesítették erőiket, hogy felhívják a figyelmet és pénzt gyűjtsenek a SameYou számára. Mindketten traumás agysérülések túlélői, akik első kézből tudják, hogy a betegségen átesettek tartós gondozása és támogatása gyakorlatilag nem létezik. Ezen akarnak változtatni.

Clarke mindvégig hálás maradt, és nem veszítette el humorérzékét.

Figyelembe véve az agykárosodás mértékét, “az is nagy dolog, hogy még tudok beszélni, néha artikuláltan, és teljesen normálisan élem az életemet, minden következmény nélkül” – osztotta meg a színésznő.

“Végtelen hálát érzek az anyukám, a bátyám, az orvosok, a nővérek és a barátaim iránt. Mindennap hiányzik az apukám, aki 2016-ban hunyt el, és sosem tudom eléggé megköszönni neki, hogy az utolsó pillanatig fogta a kezemet” – mondta.

Az orvosok azt mondták neki, hogy agyának egy része hiányzik, de nem tudják, hogy ez befolyásolja-e majd a koncentrációját vagy a perifériás látását. Emilia így viccelődött ezzel: “Mindig azt mondom, az ízlésem a férfiak terén az, ami már nincs meg! Az agyamnak ez a része, igen, a jó ízlésem a férfiak terén.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét