Lépésről lépésre végig kalauzolunk, hogy pontosan elsajátíthasd a takarékos kézzel mosogatás tudományát! Merthogy nem feltétlenül kell ezt úgy csinálni, hogy a vízszámlád az egekbe szökjön. Figyelj és spórolj!

Ha tisztaság mániás is vagy, sem kell literszám pazarolnod a vizet mosogatás közben. Másként is elérheted, hogy az edények zsírmentesek és csillogóan tiszták legyenek. Az eddigi mosogatás során elfogyasztott vízmennyiséget akár le is felezheted a következő módszerekkel.

1. Távolítsd el az edényekről az ételmaradékot

Ezt csinálhatod egy papírtörlővel vagy ha ráragadt az ételmaradék az edényre, akkor egy késsel is. A lényeg, hogy minél kevesebb szennyeződés legyen rajta, mikor a mosogatásra sor kerül. Senki sem akar olyan vízben mosogatni, amiben ételmaradékok úszkálnak, ez egyébként is eleve kizárná, hogy tisztára mossuk az edényeket.

2. Töltsd félig a mosogatót

A kétmedencés mosogató a legideálisabb a kézzel való mosogatáshoz. Ha neked ilyen nincs, végy egy nagyobb műanyag tálat és töltsd meg félig meleg vízzel. Ebben fogsz mosogatni. A mosogatódat pedig töltsd meg hideg vízzel az öblítéshez. Azzal, hogy csak félig töltöd a mosogatót, vizet spórolsz, ugyanakkor lehetővé teszed, hogy amíg egyik edényt mosogatod, addig a több másik ázzon. A hideg vizes elöblítésssel szintén energiát takarítasz meg.

3. Adj mosogatószert a meleg vízhez

Ha csak kevésbé szennyezett edényeket mosogatsz, pl. poharakat, kevesebb mosogatószer is elég lesz. A mosogatószert mindig a már kiengedett meleg vízbe tölts bele, különben lerakódásokat képez és fel is habzik. A mosogatáshoz pedig semmi szükség a habra.

4. A legkevésbé piszkos edénnyel kezdd

A kevésbé szennyezett edényeket áztasd be a meleg vízbe, majd kefével, szivaccsal, mosogatóronggyal – ahogy neked tetszik -, dörzsöld át őket. Ha tiszták, tedd át őket a hideg vízbe.

5. Töltsd újra, ha szükséges

Ha úgy látod, időközben a mosogatóvíz már túl piszkossá vált, ereszd le vagy öntsd ki és töltsd meg tiszta vízzel, majd adj hozzá megint mosogatószert.

6. Szárítás

Az elmosott edényeket szárítón vagy egy konyhapultra kiterített konyharuhán is megszáríthatod, de ha gyorsan szeretnéd a helyükre tenni őket, el is törölgetheted.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here