Úgy döntöttél, nekiállsz rendszeresen sütni-főzni? Ha mostantól több időt szeretnél eltölteni a konyhában, néhány okos trükkel megkönnyítheted a saját dolgodat! Összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, melyekkel gyorsabb és hatékonyabb leszel!

Kristályos méz felolvasztása

Szükséged van a mézre, de olyan régóta áll a polcodon, hogy kikristályosodott? Ne ijedj meg, ez természetes folyamat a jó minőségű mézeknél! Gyorsan újra folyékonnyá teheted, ha forró vízbe állítod az üveget 5-10 percre vagy a fedelét levéve beteszed a mikróba! Ezután máris mehet a süteménybe!

Tojás feltörése héjdarabkák nélkül

Amikor az edény széléhez hozzáütjük a tojást, nemcsak a héj, de az alatta lévő vékony membrán réteg is megreped. Így könnyen jut tojáshéj az ételbe is. Hogy ezt elkerüld, üsd a tojást sík felülethez, pl. a konyhapulthoz, így a membrán megrepedését el tudod kerülni, tisztábban törheted fel a tojást.

Zsemlemorzsa készítése egyszerűen

A megmaradt száraz kenyerek, zsemlék felhasználásának nagyszerű módja, ha saját zsemlemorzsánkat elkészítjük otthon. Tegyük a kenyereket a műanyag zacskóban a fagyasztóba. Ha elegendő gyűlt össze, vegyük ki és vágjuk nagyobb darabokra. Tegyük aprítógépbe és addig daráljuk, míg el nem érjük a kívánt állagot. Egy tepsiben terítsük szét a morzsát, majd 175 fokon süssük 4-6 percig.

Megmaradt paradicsomszósz tárolása

Sok recepthez csak egy kevés paradicsomszósz szükségeltetik. Ha a felesleget nem szeretnéd a kukába dobni – és miért is tennéd? –, egyszerűen eltárolhatod! Evőkanálnyi darabokban tedd bele a jégkockatartóba és mehet is a fagyasztóba. Legközelebb annyit vehetsz ki belőle, amennyire éppen szükséged lesz!

Félkemény sajt reszelése

A sajtreszelő nem a legbiztonságosabb konyhai eszköz. Ez különösen akkor mutatkozik meg, amikor puhább sajtokat próbálunk lereszelni rajta. Hogy ujjaink épségben maradjanak, a félkemény sajtokat kb. 30 percre tegyük a fagyasztóba. Így kellően kemények lesznek ahhoz, hogy ne ugorjanak le a reszelőről és ne is morzsálódjanak.

Fűszerezés időzítése

Azt hitted, a jó fűszerezés titka a nagy mennyiségben rejlik? Egyáltalán nem! Sokkal fontosabb az időzítés, azaz, hogy mikor adod hozzá a fűszereket az ételhez. Ha kivárod, míg az étel szinte már készre fő, a fűszerek nem tudják kiengedni ízüket, alig érezhetőek lesznek. Hagyj nekik időt a sülésre, főlésre!

Friss helyett szárított fűszerek

A recept friss fűszert ír elő, de nem szeretnél néhány csipet miatt egy egész csokorra valót vásárolni? A friss fűszereket bármikor helyettesítheted szárított változattal! Egy teáskanál friss fűszer ugyanannyi szárítottnak felel meg. Mivel a szárított fűszereknek erősebb, koncentráltabb az íze, olyan esetekben válaszd, amikor a főzés elején kell őket felhasználni, így közben enyhül az intenzitásuk. Amiből viszont mindig ragaszkodj a friss változathoz, az a bazsalikom, petrezselyem, menta, melyeket elég akár tálalás előtt hozzáadni az ételhez.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét