A celeb wellness trendek korában rengeteg olyan módszer van, melynek hallatán felvonjuk a szemöldökünket. A Drakula terápiától a saját placenta elfogyasztásáig a celebek gyakran folyamodnak különös módszerekhez az egészség és a fiatalság érdekében. Kourtney Kardashian például arról mesélt, hogy a saját anyatejét issza.

Egy őszinte Instagram-sztoriban, amit Kourtney több millió követőjével osztott meg, felfedte titkát a betegségek enyhítéséhez. Ezt írta: “Most döntöttem le egy pohár anyatejet, mert rosszul érzem magam… Jó éjt!” Ennek hatására sokan megkérdőjelezték a módszer hatékonyságát, hogy a puszta kreativitáson túl van-e bármilyen értelme.

A 44 éves Kourtney-tól már megszokhattuk a szokatlan és gyakran ellentmondásos szülői módszereket. Családjában – ahol előző kapcsolatából Scott Disickkel is születtek gyermekei, a legutóbbi gyermeke, Rocky Thirteen pedig 2023 novemberében jött világra – nem ritkán folyamodik különös módszerekhez. Együtt alszik nagyobb gyermekeivel, engedi, hogy fia, Reign hajfestékkel kísérletezzen – Kourtney szülői filozófiája sokszor megdöbbenti az embereket.

Most úgy döntött, elkezd anyatejet fogyasztani annak vélt gyógyhatásai miatt. Köztudott, hogy az anyatej igen tápláló és egészséges a babák számára. Időnként olvashatjuk, a felnőttek számára is hatékony elixír lehet különböző betegségek esetén. Ám az ezt alátámasztó tudományos bizonyítékból még mindig kevés létezik csak.

Egy 2015-ös tanulmány rávilágított az online történő anyatej vásárlás kockázataira a biztonság és a szennyezettség tekintetében. Bár Kourtney a saját anyatejét fogyasztja, aminél ilyen kockázat nem áll fenn, orvosi szempontból továbbra sem feltétlenül hasznos. A tanulmányban az anyatej felnőttekre kifejtett hatásait vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy inkább placeboként működik, mintsem valós gyógyhatásai lennének.

Az orvosok inkább azt javasolják, hogy betegség esetén pihenjünk sokat, hidratáljunk, és a gyógyszertárakban kapható immunerősítőket alkalmazzuk. Az anyatej sokak számára érzelmi és kulturális jelentőséggel is bír, terápiás hatásai továbbra sem bizonyítottak.

Kourtney Kardashian szokatlan módszere a betegségek leküzdésére érdekes beszédtéma lehet, de tudományos vizsgálatok nem szolgáltak még bizonyítékkal a hatásaira nézve. Jobb, ha a bizonyítottan gyógyító stratégiákra támaszkodunk, ahogyan azt az orvosik is ajánlják.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét