A repülőn mindig hűvös van, hogy az utasok ne ájuljanak el, a cipődtől pedig bejelezhetnek a reptéri detektorok. A kényelem repülés közben elengedhetetlen. Senki sem akar úgy leszállni a gépről, hogy zsibbadtnak, fáradtnak vagy idegesnek érzi magát. Az pedig, hogy milyen ruhát választasz a repüléshez, nagyban befolyásolhatja a közérzetedet.
A következő 10 holmit ne vedd fel, ha kellemesen szeretnéd érezni magad a repülőn.

1. Szoros ruhák

A feszülős farmer csinos, de nagyon kényelmetlen a repüléshez. Olyan ruhát vegyél fel, ami nem akadályozza a vérkeringést. Hosszú utak alkalmával fennáll a vénás trombózis esélye is, amit a feszes ruházat kifejezetten elősegít.

10.000 méteres magasságban a levegőben a tested több pontján is megdagad, ilyenkor egy szoros ruha nem kényelmes viselet lesz, hanem olyan, mint egy második, feszes bőr rajtad.

2. Kontaktlencse

A repülőn más a levegő, mint például az utcákon. Ennek oka, hogy az utastérben keringetik a levegőt és nagy magasságban alacsonyabb a páratartalom. Ez a száraz levegő irritálhatja a szemet, különösen azoknál, akik kontaktlencsét viselnek. Emiatt nem is javasolják, ezért válassz inkább szemüveget a repüléshez.

3. Könnyen éghető anyagok

Bár a repülőn szerencsére ritkán vannak vészhelyzetek, jobb előre felkészülni mindenre. Egyes anyagok gyúlékonyabbak a többinél, ilyen például a vászon és a pamut. Tűz esetén jobb, ha vastagabb anyagú ruha van rajtad.

4. Magas sarkú cipő

Voltál már úgy, hogy szaladnod kellett a reptéren, hogy időben be tudj csekkolni? Ezért érdemes kényelmes cipőben útnak indulnod a magas sarkú helyett. A repterek hatalmasak, nem kis távolságokat kell megtenned, a magas sarok pedig vészhelyzetben is nehezíti a menekülést.

Ráadásul, ha a magas sarkú cipő szoros, hosszú repülőutak során a megdagadó lábfejben gyengíti a vérkeringést.

5. Egyrétegű öltözet

A repülőn általában kifejezetten hűvös van, hogy megelőzzék az ájulásokat. Erre úgy készülhetsz fel, hogy rétegesen öltözöl, hiszen a gépen mozdulatlanul ülve nagy az esélye, hogy egyébként fázni fogsz. A réteges ruházat viszont megfelelő szinten tartja a testhőmérsékletedet.

6. Fémből készült kiegészítők

Fém számos lehet rajtad, ott is, ahol nem is gondolnád. Például a cipődben, egyes termékek csomagolásán, a melltartódban. Gyorsabban tudsz áthaladni a biztonsági ellenőrzésen, ha ilyen holmikat inkább nem veszel fel repüléshez vagy az ellenőrzés idejére a kézipoggyászodba teszed őket. A fémdetektoros ellenőrzés nagyon lelassítja az utasfelvételt, rohanni pedig biztosan te sem akarsz.

7. Bonyolult ruhák

Valószínűleg nem szeretnéd magad abban a helyzetben találni, hogy bent ragadsz a repülő mosdójában, csak mert nem tudod levenni magadról az overálodat. A bonyolultan fel- és levehető ruhák nehezebbé teszik a mosdóhasználatot, és az üléshez sem kényelmesek. Ha nem szeretnéd 5 percenként igazgatni a ruhádat, olyan holmit viselj, amiről biztosan tudod, hogy kényelmes.

8. Parfüm

Lehet, hogy te odáig vagy az új parfümödért, de nem biztos, hogy ezzel mások is így lesznek. A levegőt keringetik a gépen, nem lehet csak úgy lehúzni az ablakot, hogy a kellemetlen szagok távozzanak. Előfordulhat, hogy valaki allergiás a parfümöd egyik összetevőjére, illetve az is lehet, hogy valamelyik utasnál éppen a te parfümöd hozza elő az asztmás rohamot.

9. Viszketést okozó anyagok

Lehet, hogy nem viszketsz a ruhában, amíg leszaladsz benne a boltba, de nem minden textil alkalmas arra, hogy órákon át ülj benne. Légáteresztő és puha anyagokból készült ruhákat válassz, hogy ne irritálják a bőrödet a repülés alatt.

10. Sértő szlogenek vagy feliratok a ruhákon

Mindenki szeretné, ha a repülőútja a lehető legsimábban zajlana. Ezt elősegítheted, ha nem viselsz olyan felsőket, amelyeken sértő vagy kétértelmű feliratok, ábrák vannak. Egy ilyen miatt akár le is tessékelhetnek a gépről. Vedd figyelembe, hogy a gépen gyerekek is lesznek, és hogy soha nem tudhatod, kit bántasz meg. Jobb a békesség.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét