A tészta szétfő vagy összeragad – ismerősek ezek a problémák azoknak, akik még nem találták meg a tökéletes spagettihez vezető utat. Hogy többé ilyen ne fordulhasson elő veled, most megtanulhatod a spagetti készítés csínját-binját.

1. Egy nagy fazekat tölts meg ¾-éig vízzel, így a tésztának lesz elég helye, hogy főzés közben megdagadjon. 10 dkg tésztához 1 liter vizet számolj. Érdemes annyi tésztát főzni, amennyi biztosan el is fogy még frissen, mert felmelegítve a tészta már nem olyan finom.

2. 1 liter vízhez adj 1 teáskanál, azaz kb. 7 gramm sót, hogy kijöjjön a tészta igazi íze. Olajat ne önts a tészta főzővizébe, mert rárakódik a tésztára és meggátolja, hogy a szósz rátapadjon. Használj fedőt, hogy a víz gyorsabban felforrjon. Ha forralót használsz, a sót akkor add a vízhez, mikor már a fazékba öntötted és a tűzhelyre tetted.

3. Nem elég, ha éppen csak forrdogál a víz, a tésztát mindig lobogó vízbe tedd! A spagettit eszedbe se jusson kisebb darabokra törni, miközben fő, szépen bele fog csusszanni a fazékba.

4. A tésztát nem kell fedő alatt főznöd. A csomagoláson feltüntetett főzési időt tartsd be, hiszen ez minden tésztánál eltérő lehet a készítéséhez használt tojás mennyiségétől és a liszt típusától függően.

5. Miközben fő, többször kavargasd a tésztát hosszúkás fejű fakanállal vagy húsvillával, így nem fog letapadni a fazék aljára, és nem is ragad össze.

6. Mikor a tészta már lassan elkészül, vegyél ki egy szálat, és kóstold meg. Ha félbehajtva nem törik el, de még harapható, azaz al dente, akkor elkészült.

7. A tésztát szűrd le, de nem kell hideg vízzel leöblítened, mert így elveszti az ízét és ki is hűl. Olajat sem kell tenned rá.

8. A leszűrt tésztát azonnal forgasd össze a szósszal, mert hidegen már nem fog rátapadni.

9. Még finomabb lesz a tészta, ha egy üres edénybe szűröd bele a vizét. Ebbe a főzővízbe aztán újra forgasd bele a tésztát, majd megint szűrd le, végül melegítsd össze a szósszal 2-3 perc alatt. Ezzel megelőzheted, hogy összeragadjon. Ha a szósz túl sűrű, néhány evőkanál főzővízzel hígíthatod.

10. Az olaszoknál a tésztakészítés egyik alapszabálya, hogy a tészta súlyának megfelelő szószra van szükség.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét