Nagyanyáink és anyáink számtalan konyhai praktikát sajátítottak el és örökítették át a következő generációkra. De az internet korában már milliónyi tipp és trükk jut el hozzánk, így egyre nehezebb kiválogatni, hogy melyik a valóban hasznos és melyiknek nincs semmi értelme. Vajon anyáink konyhai trükkjei tényleg annyira jók, mint amilyennek hitték őket? Most leteszteltük őket.

1. mítosz: Hogy vastagabb legyen a tészta, keverj össze szódát ecettel.

Hogy megnézzük, ez a tipp beválik-e, nem kell nekiállni tésztát sütni. Inkább vegyük elő a kémia tudásunkat: hogy a szódát sütőporként használhassuk, savas környezetre van szüksége. A ‘60-as évek háziasszonya a szódát ecettel keverte össze (valószínűleg, mert az volt kéznél). A reakció következtében szén-dioxid képződik, amitől a tészta kissé felemelkedik. A probléma az, hogy a szén-dioxid szinte azonnal el is szökik.

Ideális esetben a szódát száraz összetevőkkel és savval kell összekeverni, ezután folyadékkal. Gyorsan kell összekeverni őket, majd rögtön betenni a sütőbe. Az ecetet jobb elkerülni, helyette inkább kefirt, tejfölt, citromlevet használni, de még egyszerűbb venni egy csomag sütőport. Jobb, ha ez a praktika a múltban ragad.

Eredmény: Nem működik.

2. mítosz: Hogy a főtt tojást könnyebb legyen megpucolni, főzés után hideg vízbe kell tenni.

A főtt tojás héját tökéletesen eltávolítani igazi művészet. Ehhez hideg vízbe áztatni nem elég.

A séfek azonban megtalálták ennek is a módját. A tojásokat könnyebb megpucolni, ha forrásban lévő vízben főzöd őket. De figyelni kell, mert a héjuk könnyen megreped.

Még néhány tipp:

  • Minél frissebb a tojás, annál nehezebb eltávolítani a héját.
  • Az elkészült tojásokat legalább 15 percre jeges vízbe kell tenni, majd hideg folyóvíz alatt megpucolni.
  • Hogy a tojások héja főzés közben biztosan ne repedjen meg, főzd őket párosával. Így lehet a legtökéletesebben megfőzni őket.

Eredmény: Működik, de csak akkor, ha a többi szabályt is betartod.

3. mítosz: Hogy a serpenyőt megtisztítsd az odaégett ételmaradéktól, forralj benne sós vizet.

Régi háztartási könyvekben azt javasolják a háziasszonyoknak, hogy a leégett serpenyőbe tegyenek vizet, sok sót, majd forralják fel. Ez azonban nem fogja megmenteni szegény serpenyőt, a leégett maradék ott marad, ahol volt. A só pedig még kárt is tehet a rozsdamentes acélban.

Van sokkal hatékonyabb módszer a serpenyő megtisztítására. Áztasd meleg vízbe egy éjszakára. Reggel sokkal könnyebb lesz elmosni, függetlenül attól, hogy mennyire súlyos a helyzet.

Eredmény: Nem működik.

4. mítosz: Hogy a kezed ne maradjon büdös a haltól vagy a hagymától, mosd meg hideg vízzel, majd töröld át ecettel vagy citrommal.

A hal és a hagyma szagától nem könnyű megszabadulni, de nem lehetetlen. Mosd meg folyó víz alatt, majd töröld át citromlével. Az ecetes-vizes oldat is segíthet.

Eredmény: Működik.

5. mítosz: Hogy a sajt ne száradjon ki, műanyag fólia helyett sütőpapírba csomagold.

A sajtokat többnyire nejlon csomagolásban árulják. De a mítosz szerint a sütőpapír sokkal jobb a tárolására, és ez nemcsak a sajtra, de számos más élelmiszerre is igaz.

Az egyik sajtot műanyag fóliába, a másikat sütőpapírba csomagoltuk, majd 3 napra a hűtőbe tettük. Az eredmény meglepő volt: a sütőpapírba csomagolt sajt teljesen kiszáradt, míg a nejlonba csomagolt friss maradt.

A legjobb, ha a sajtot minél hamarabb elfogyasztod, hogy ne is tudjon megromolni.

Eredmény: Nem működik.

6. mítosz: Hogy ne könnyezz hagymapucolás közben, mártsd a kést hideg vízbe.

Hagymával főzni sokan nem szeretnek, mert nem lehet megúszni könnyek nélkül. Régi tipp, hogy mártsd a kést hideg vízbe és elkerülheted a könnyeket.

Ez a tanács általánosságban működik, de sok múlik azon, hogy mennyire erős a hagyma és mennyire érzékenyek a szemeid. A hideg vízbe mártott kés sem ment meg a könnyektől, nem beszélve arról, hogy percenként mártogatni a kést nem túl kényelmes főzés közben.

Eredmény: Többnyire működik.

7. mítosz: Hogy a főtt burgonyát könnyebb legyen meghámozni, tedd néhány percre jéghideg vízbe.

Mikor a burgonya készre főtt, rögtön kiszedjük a vízből, hogy lehűljön és neki tudjunk állni a hámozásnak. A héja azonban nem akar lejönni…

Hogy ezt elkerüld, kövesd ezt a technikát: a készre főtt burgonyát tedd jéghideg vízbe néhány percre, és ezután állj neki megpucolni. Ha a burgonya kellően lehűlt, a nedvességnek köszönhetően a héja könnyen le fog jönni.

Eredmény: Működik.

8. mítosz: Hogy egy forró italt gyorsan lehűts, tedd sóval meghintett jégkockákkal teli tálba.

Az egyszerű fizika törvényszerűsége ez: ha sót adunk hozzá, a jég elolvad, de a hőmérséklete csökken. Ezzel a módszerrel le lehet hűteni a forró italt percek alatt.

Eredmény: Működik.

9. mítosz: Hogy a hagyma ne keseredjen meg, önts rá forró vizet.

Amikor az ételben keserű a hagyma, azt senki sem szereti. Egyszerű módszer van azonban ellene: ha felvágtad a hagymát, tedd egy kis tálba és önts rá forrásban lévő vizet. Hagyd így 2 percig, majd szűrd le. Ezután a hagyma egyáltalán nem lesz keserű – kipróbáltuk.

Eredmény: Működik.

Néhány tipp a hagyma darabolásához:

  • Néha a héj nehezen jön le a hagymáról. Hogy könnyebb legyen a pucolás, a hagyma felső rétegét is szedd le a héjával együtt.
  • A végét a hagymának ne vágd le, ennél fogva kényelmesebben foghatod darabolás közben. Majd utána dobd ki.

  • Hogy ne vágd el az ujjaidat, soha ne úgy tartsd a hagymát, ahogyan az első képen látod. Hajlítsd vissza az ujjaidat, így tartsd szorosan a hagymát, mint az igazi séfek.

10. mítosz: Hogy az avokádó ne barnuljon meg, egy darab hagymával együtt tárold.

Ha az avokádót beteszed a hűtőbe, kevesebb mint egy nap alatt barna lesz. Egyesek szerint ez nem következik be, ha egy darab hagymát is teszel mellé.

Kipróbáltuk ezt a módszert. 3 napra tettük a hűtőbe az avokádót egy hagymával együtt, de ez sem segített rajta. Sőt, elképesztő hagyma szagot árasztott, ami nem éppen a kívánt hatás. Viszont, ha egy légmentesen lezárható tasakba teszed, nem fog megbarnulni.

Eredmény: Nem működik.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

2 hozzászólás

  1. Hagymavágás és könnyezés ellen hűtött hagymát kell használni, az illóolajok kipárolgásai nem szállnak fel.

  2. Hagymavágáshoz az éles kés is elengedhetetlen! Nem roncsolja úgy a hagymát, kevesebb illóolaj szabadul fel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét