Együtt fürdeni a gyermekeddel csodás lehetőség a kötődés erősítésére. A szülők 84%-a egyetért azzal, hogy ez az egyik legminőségibb idő, amit a gyermekükkel töltenek. Sokan dédelgetik az első fürdetés emlékét, mikor a baba kíváncsi szemekkel élvezte, hogy milyen jó a vízben lenni. A pszichológusok szerint ez a gyakorlat kulcsfontosságú a babák kognitív és érzelmi fejlődése szempontjából. Azt is elárulják, mikor jön el az idő, hogy felhagyjunk a közös fürdéssel.

A gyerekkel való fürdésnek számos előnye van.

Lehetőséget teremthet a gyermeknek és a szülőnek a kötődés fokozására, valamint a tanulásra is, hiszen figyelik és másolják szüleiket. A fürdés megtanítja a gyermeknek az érintés fontosságát, pozitív és megnyugtató kapcsolatteremtést biztosít mindkét fél számára.

Napjainkban, mikor a legtöbb időnket a telefonunkkal összenőve töltjük, a közös fürdés is lehetőséget teremt arra, hogy egy időre megszabaduljunk a technológiától. A szülők 64%-a állítja, hogy fürdés közben nem használják a telefonjukat, így ez az alkalom tökéletes arra, hogy kapcsolódni tudjanak a gyermekükkel.

A fürdés ahhoz is nagyszerű lehetőség, hogy fontos dolgokat taníts a gyermekednek a saját testéről és a körülötte lévő világról. Fürdés közben a következőkről is beszélgethettek:

  • Pozitív testkép: Mikor a gyerekek látják, hogy szüleik jól érzik magukat a bőrükben, az segíthet a pozitív testkép kialakulásában. Kerüld a negatív megjegyzéseket a saját vagy a gyermeked testéről, helyette inkább pozitív nyelvezetet használj.
  • Anatómia és nemi különbségek: A fürdés tökéletes lehetőség, hogy megtanítsd gyermekednek a különböző testrészeket, valamint azok biológiai funkcióit. Ezt az időt felhasználhatod arra is, hogy beszélj a nemek közti különbségekről, és segítsd megérteni gyermekednek, hogy mindenki teste egyedi.
  • Változások a testben: Ahogy a gyerek növekszik, a teste is változik. Fürdés közben ezt megmutathatod neki, és segíthetsz neki megérteni, hogy ezek a változások az élet természetes velejárói.
  • Tudományos témák: Fürdőzés közben viccesen felvethetsz tudományos témákat is. Használhatsz játékokat és buborékokat, hogy felkeltsd az érdeklődését, és taníthatsz neki olyan dolgokat, mint a sűrűség, a felhajtóerő vagy a felületi feszültség.

Milyen életkorban ajánlott abbahagyni a közös fürdést?

Bár egyértelmű válasz nincs erre a kérdésre, fontos, hogy a szülők figyeljék és tisztában legyenek gyermekeik jelzéseivel. Ha elkezdenek megjegyzéseket tenni, vagy kényelmetlenül érzik magukat meztelenül a szüleik társaságában, a szülő onnantól kezdve ne vetkőzzön előttük és ne fürödjön velük. A szakemberek szerint amíg a meztelenkedés házon belül marad és nem traumatikus a gyermek számára, addig a szülők fürödhetnek együtt a gyerekkel.

Dr. Beyer pszichológus azt tanácsolja, hogy a szülők hagyjanak fel a gyermekkel való fürdéssel és zuhanyzással, amint az eléri az iskolás kort, tehát 5-6 éves korban. Azt javasolja, hogy eleinte a szülő segítse a gyermeket az önálló fürdés elsajátításában, így egyedül is menni fog neki és fontos ismeretekre tehet szert.

A szakemberek szerint ez a megfelelő életkor a közös fürdés abbahagyására, mert ahogyan fejlődnek és nőnek, már szükségük van privát szférára és személyes térre. Ez segít nekik megszabni az egészséges határokat, és támogatja az önállóságukat. Az ennél idősebb gyerekkel való együtt fürdés gátolhatja ezen képességek fejlődését, és kényelmetlenséget okozhat.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét