Türelmesnek és megértőnek lenni a jó kapcsolat alapja. Sok szakértő szerint az is elengedhetetlen, hogy az életünkben prioritásként kezeljük a párunkat. De megesik, hogy bármennyire is szeretjük a másikat, vannak dolgok, amelyek felett nem tudunk szemet hunyni.
Egy olyan levelet idézünk, amelynek írója úgy érzi, válaszúthoz érkezett, és fogalma sincs, mit kellene tennie. Valóban trükkös a szituáció, de bízunk benne, hogy hamarosan meglesz rá a megoldás.

A levél így szólt.

“Sziasztok!

A barátnőm, Jenna egy jómódú családból származik, és nehéz vele megértetni, mit jelent, ha valakinek nincs meg mindene. Jenna a testpozitivitásnak is lelkes szószólója.

A nagymamám jó asszony, de nagyon büszke és szegény. Néha meghív minket vacsorára, de igazából ezt nem nagyon engedheti meg magának anyagilag. Ajánlottunk neki már pénzt és ételt, de sosem fogad el semmit, mert azt mondja, ez az ő felelőssége. Ha nem megyünk át enni, megsértődik. Nem sokkal ezelőtt nála vacsoráztunk, és Jennának annyira ízlett az étel, hogy három nagy adagot megevett belőle. Ez azt jelenti, hogy a következő két napban a nagymamám nem tud mit enni.

Vacsora után elmagyaráztam ezt neki, de nagyon megdöbbent.

A nagymamám újra meghívott minket magához. Kértem Jennát, hogy vegyen kisebb adagokat, hogy a nagyinak legyen némi maradéka a hétre. Azt is felajánlottam, hogy ha éhes marad, utána menjünk el enni valahova.
Jenna kikelt magából, és azt mondta, irányítani akarom és megszabni, hogy mennyit ehet.

Nem hiszem, hogy ez így működhet tovább.
Mit kéne tennem?

Váram a tanácsotokat!

Jeremy”

Ezek a lehetséges megoldások merültek fel.

  • Magyarázd el a barátnődnek, hogy nem korlátozni vagy megsérteni akartad őt. Amit mondtál neki, annak semmi köze az ő alakjához vagy kinézetéhez. Mutasd meg neki, hogy nagyon szereted, mindegy, hogy mennyit eszik. Őszintén mondd el, hogy a nagymamád anyagi helyzete miatt aggódsz, nem pedig a barátnőd evési szokásai miatt. Csak nem szeretnéd, hogy a nagyid éhezzen a látogatásaitok után.
  • Próbáld csökkenteni a családi vacsora költségeit. A nagymamád olcsóbb ételeket is tud készíteni, amik pont olyan finomak. Mivel írtad, hogy büszke asszony, ne azt mondd neki, hogy főzzön olcsóbb ételt, inkább gondolj ki te valamit, ami kevesebb pénzből kihozható, és azt kérd tőle legközelebb vacsorára.
  • Kérd meg a nagymamádat, hogy tálaljon kisebb adagokat. De ezt se sértőn tedd. Mondd el nekik, hogy 3 főre nem kell rengeteg ételt készítenie, mindenből főzzön kevesebbet.
  • Vigyél neki élelmiszert néha, és kérj tőle segítséget, mintha nem tudnál főzni. Ne felejtsd el megdicsérni, miközben leckét veszel tőle. Így kevésbé fog elfáradni, és a köztetek lévő kapcsolat is elmélyülhet a főzés révén.
  • Magyarázd el a párodnak, hogy egy kapcsolathoz két ember kell. Türelmesen mondd el neki, hogy a nagymamádnak mekkora erőfeszítésébe telnek ezek a családi vacsorák, és kérd meg, hogy mutasson némi együttérzést az idős asszony iránt. Ha belemegy ebbe, akkor minden rendben. Ha nem, akkor nem hajlandó figyelembe venni a felmerülő problémákat, így ez a kapcsolat nem fog sokáig tartani.

Jó kapcsolatot fenntartani nem egyszerű. Reméljük, hogy Jeremy meg tudja beszélni a dolgot a barátnőjével, és a nagyinál a vacsorák békességben és örömben fognak telni.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Egy ilyen nőt el kell zavarni a francba! Most még új a szerelem, de mi lesz húsz, harminc év múlva?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here