Egyszer régen a modellek soványak, magasak, szinte betegesen sápadtak voltak, hajuk egyenes vagy göndör volt. De Melanie Gaydos egyike azon elszántaknak, akiknek volt bátorságuk szembemenni a társadalmi normákkal. A 32 éves modell felhívja a figyelmet a sokféleség fontosságára a divatiparban, közben pedig a történetét is megosztja, amit megéri elolvasni.

Ritka genetikai rendellenességgel született.

A 32 éves Melanie Seattle-ben él. Ektodermális diszpláziával született, ami a gyűjtőneve egy, a hajat, a bőrt, a körmöket érintő genetikai betegségnek. Fiatalabb korában sokat bántották kinézete miatt, de ez sem tudta megakadályozni abban, hogy ismert modell legyen.

“Nagyon nem szeretem, ha azt mondják, hogy valamit nem tudok megcsinálni.”

Melanie akkor kezdett modellkedni, mikor a New York-i Pratt Institute magánegyetemre járt. Legtöbben akkor ismerték meg az arcát, mikor a Rammstein egyik videóklipjében kapott szerepet, az ajánlatok ezután özönlöttek hozzá. Különleges vonásai ideálisak a high fashion és az avantgárd stílusokhoz. Ugyanakkor nem szeretné, ha alternatív modellként skatulyáznák be, ezért a New York-i Divathéten több bemutatón is részt vett.

Nem jött könnyen a hírnév.

A nő, akit ma látunk, nem mindig érezte magát így a bőrében. Elmesélte, hogy általános iskolában egyetlen barátja sem volt. Az emberek furcsa, ijesztő lényként tekintettek rá. Gyermekkorában 30 műtéten esett át, sok időt töltött kórházban, ezért sokszor hiányzott az iskolából. Látását mára részlegesen elvesztette befelé növő szempillái miatt.

Elfogadja és szereti magát úgy, ahogy van.

A fülében lévő kis csontok miatt hallásproblémái vannak. Nincs se foga, se haja. Régebben parókát viselt, de ezt 2015-ben abbahagyta, és azóta nem visel műfogsort sem. Helyette inkább elfogadta magát olyannak, amilyen. “Én így születtem, és ha születsz valamilyennek, akkor túléled” – mondta.

“Engem soha, de soha nem zavart a kinézetem.”

A régi időkre visszagondolva így mesél: “Nem értettem, hogy az emberek miért bánnak velem máshogy. Ez szó szerint a DNS-em betegsége. A testem így született. Nincs hatással arra, ahogyan gondolkodom vagy semmi ilyesmi.” Szerinte a dolgok fejlődnek és javulnak. A divat világában a szépség definíciója ma már nem kizárólag a “magas, tökéletes istennőkre” értendő.

Más nőket is arra bátorít, hogy fedezzék fel magukban a szépséget.

Melanie abszurdnak tartja, hogy más nők olyasmik miatt aggódnak, mint a combjuk közti rés, a hajuk göndörsége vagy a hurkák a hasukon. “Mindenkiben van bizonytalanság. Nagyon lehangoló azon aggódni, hogy mások hogyan néznek ki és mit gondolnak rólunk – mondta. – Nem értem, hogy az emberek miért nem tudnak elégedettek lenni önmagukkal és másokkal.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét