A tejnek ma már nem csupán állati eredetű alternatívái vannak. A növényi tejek egyre népszerűbbek, de hogy számodra melyik a legmegfelelőbb választás, azt nem könnyű eldönteni. Most ebben segítünk!

Tehéntej

A tehéntej valamennyi tejfajta közül a legolcsóbb, és talán ennek tudható be, hogy a legtöbben ezt isszák. Sajnos, a tej fogyasztása ma már nem nevezhető annyira egészségesnek, mint évszázadokkal vagy akár néhány évtizeddel ezelőtt. A tejet vegyszerekkel kezelik, a tehenek pedig rendszeresen hormonokat és antibiotikumokat kapnak, ezek pedig a tejen keresztül bejutnak az emberi szervezetbe is.
A tejtermék a szervezetben kedvezőtlen hatásokat fejt ki. Már nyelőcsőben is nyálkaképződést okoz és ugyanezt teszi az egész bélrendszerben. A nyálka kitűnő táptalaj a gyulladások kialakulásához, de a légutaknak és a hörgőknek sem tesz jót. A tej ezenkívül a hormonháztartásra is hatással van. Elsősorban a pajzsmirigyre és az agyalapi mirigyre hat, de a zsíros tejtermékek a petefészket is befolyásolják.
A tej több olyan összetevőt is tartalmaz, ami veszélyes lehet az egészségre. Az egyik ilyen a laktóz, azaz a tejcukor, amire az emésztőrendszer reagálhat érzékenyen. A másik pedig a kazein, a tejfehérje, ami allergiás tüneteket okoz. A laktózt laktózmentes tejtermékek fogyasztásával kiiktathatjuk, de a kazein még ezekben a termékekben is megtalálható.

A teljes zsírtartalmú tehéntej tápanyagtartalma 1 bögrében:

  • 150 kcal
  • 8 g zsír
  • 8 g fehérje
  • 12 g szénhidrát

Kókusztej és rizstej

A két legkedveltebb növényi tej. Ha a tehéntejhez hasonlító alternatívát keresel, válaszd a kókusztejet, aminek édeskés íze is van. A rizstej ennél vizesebb és semlegesebb ízű.

A kókusztej tápanyagtartalma 1 bögrében:

  • 80 kcal
  • 5 g zsír
  • 0 g fehérje
  • 7 g szénhidrát

A rizstej tápanyagtartalma 1 bögrében:

  • 120 kcal
  • 2,5 g zsír
  • 1 g fehérje
  • 23 g szénhidrát

Mandulatej és szójatej

A szójatej egészséges választásnak tűnhet, de ha jobban utánajársz, látni fogod, hogy ez nem feltétlenül állja meg a helyét. Az egészséges életmód hívei mindenféle szójaterméket előszeretettel fogyasztanak, pedig a feldolgozott szójatermékek negatív hatással vannak a hormonrendszerre, a fehérje emésztésre, gyakran allergiát okoznak és kiválthatnak pajzsmirigy betegséget is.
Ezzel szemben a mandulatejet bátran fogyaszthatjuk alternatív tejfajtaként, hiszen sok benne a vitamin, jót tesz az anyagcserének, magas az antioxidáns tartalma és a bőrt is szépíti.

A szójatej tápanyagtartalma 1 bögrében:

  • 110 kcal
  • 5 g zsír
  • 7 g fehérje
  • 8 g szénhidrát

A mandulatej tápanyagtartalom szempontjából kevesebb fehérjét és nagyjából ugyanannyi zsírt tartalmaz, mint a sovány tehéntej. Kalóriatartalma viszont annak a harmada csak. A tehéntej a mandulatejhez képest 8-szor annyi szénhidrátot tartalmaz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét