A pszichológusok és a gyermekorvosok szerint nagyon fontos, hogy a szülők annyit kommunikáljanak az újszülöttel, és annyi időt töltsenek vele élete első hónapjaiban, amennyit csak lehetséges. Az egyes országok kormányai is támogatják ezt a nézetet, ezért adnak szülési szabadságot az anyukáknak. Ám ennek a szabadságnak a hossza igen eltérő a különböző országokban. Most megtudhatod, hol mennyi ideig tart, és hogy a különböző kormányok milyen lehetőségeket kínálnak az anyáknak és az apáknak.

12. Horvátország

Szülési szabadság: 410 nap

Horvátországban az anyák igazán szerencsések, hiszen a szülési szabadság náluk több mint 1 évig tart. Az első 6 hónapban pedig minden hónapban a fizetésük 100%-át kapják kézhez.

11. Nagy-Britannia

Szülési szabadság: 365 nap

A brit szülőknek lehetőségük van megosztani egymással a feladatokat. A szülés utáni első két hétben csak az anyának jár a szülési szabadság, de a fennmaradó 350 napban akár az apa is otthon maradhat a kicsivel.

10. Svédország

Szülési szabadság: 240 nap

A svéd szülők is feloszthatják egymás között, hogy a szülési szabadságot éppen anya vagy apa veszi ki. 60 nap jár az apának is, de ha nem veszi ki őket, ezek a napok elvesznek.

9. Oroszország

Szülési szabadság: 140 nap

A szülési szabadság lejárta után az orosz anyukák gyermekgondozási szabadságot vesznek ki, míg a baba 1,5 éves nem lesz. Ebben az esetben fizetésük 40%-át kapják meg. Ezt a szabadságot meg lehet hosszabbítani még 1,5 évvel, azonban erre az időszakra már nem jár fizetés, és nem számít bele a munkaviszonyba sem.

8. Kazahsztán

Szülési szabadság: 126 nap

Szülési komplikációk esetén, vagy ha egyszerre 2 vagy több baba született, a szülés utáni szabadság 10 hétig tarthat. Az anyáknak lehetőségük van gyermekgondozási szabadságra menni a gyermek 3 éves koráig.

7. Finnország

Szülési szabadság: 126 nap

A szülési szabadság helyett az anyák bölcsődébe irathatják a gyereket, vagy felfogadhatnak egy állam által biztosított babysittert.

6. Portugália

Szülési szabadság: 120 nap

A törvény szerint az apáknak legalább 5 napot kell a babával tölteniük. Ha a kötelessége alól ki akar bújni, megbüntetik.

5. Franciaország

Szülési szabadság: 112 nap

A szabadságot két részre lehet osztani (2 hónap szülés előtt és 2 hónap szülés után), de ki lehet venni szülés után egyben az egészet is. Ha az anya egészséges és jól érzi magát, lehetősége van csupán 3 hétre szabadságra menni szülés után. Terhesség alatt a 36. hétig szabad dolgozniuk a francia nőknek.

4. Kína

Szülési szabadság: Legalább 90 nap

A “legalább” azt jelenti, hogy a szülési szabadság hossza az anya életkorától függ. Minél idősebb, annál több szabadság jár neki.

3. Izland

Szülési szabadság: 90 nap

A szülési szabadság csak az anyának jár, de a gyermekgondozási szabadság tekintetében a “3-3-3” szabályt követik. Ez azt jelenti, hogy 3 hónap jár az anyának, 3 hónap az apának, a következő 3 hónapot pedig a két szülő egymás közt osztja fel.

2. India

Szülési szabadság: Legalább 84 nap

A “legalább” azt jelenti, hogy Indiában a szülési szabadság hosszát a gyermekek száma határozza meg. A nők akkor jogosultak 182 nap szülési szabadságra, ha az első vagy második gyermeküket várják. Ha már a 3. vagy annál többedik gyermeküket várják, csak 84 napot vehetnek igénybe.

1. Egyesült Arab Emírségek

Szülési szabadság: Legalább 45 nap

A “legalább” ez esetben azt jelenti, hogy a szülési szabadság hosszát a nő munkája határozza meg. Az a nő, aki egy magáncégnél dolgozik, 45 napos szabadságot vehet igénybe szülés előtt és után. Az állami alkalmazottaknak viszont 90 napos szülési szabadság jár.

A legtöbb ország védi az anyák jogait, és a szükséges pénzügyi támogatás biztosításával hagynak nekik elegendő időt ahhoz, hogy az újszülöttel foglalkozhassanak.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét