Az embernél a várandósság átlagos időtartama 40 hét. Ez az idő lehetőséget ad arra az anyának, hogy kiválassza a gyermeke nevét, beszerezzen minden szükséges holmit és elkészüljön a gyerekszobával. Az állatvilág tagjai között azonban vannak, akik csupán néhány hétig, míg mások több évig hordják pocakjukban a kicsinyeiket.
Utánajártunk, hogy egyes állatoknál meddig tart a várandósság időszaka.

1. Oposszum – 12 nap

Az északi oposszum várandóssága tart a legrövidebb ideig az állatok között. Képzeld el, milyen lenne, ha kevesebb mint 2 heted lenne kitalálni a születendő babád nevét.

2. Tengerimalac – 60 nap

A tengerimalac vemhessége 59-72 napig tart, ezután pedig 1-8 szőrös apróságot hoz a világra.

3. Macska – 63 nap

Egy macska már akár 4 hónapos korában is vemhes lehet.

4. Kutya – 65 nap

A kutya vemhességének időtartama függ a mérettől, fajtától és az életkortól. Minél nagyobb testű, annál valószínűbb, hogy több kölyke születik.

5. Mosómedve – 65 nap

A mosómedvék párzási időszaka télen van, így kicsinyeiket tavasszal hozhatják világra.

6. Tigris – 110 nap

A tigrisek vemhességi időszaka kb. 16 hét. Mikor megszületnek a kistigrisek, még vakok és nagyon függnek az anyjuktól életük első 2 hónapjában, mielőtt elkezdenek szilárd táplálékot fogyasztani.

7. Sertés – 115 nap

Egy koca akár 10 kismalacnak is életet adhat egyszerre. Képzeld el, hogy 365 nap alatt 20 babád születik!

8. Panda – 135 nap

Az egyik oka annak, hogy a panda a veszélyeztetett fajok közé tartozik, hogy nem tud olyan gyorsan szaporodni, mint a többi állat. Egyszerre általában egy bocsot hoz világra, mégpedig 2 évente.

9. Gyűrűsfarkú maki – 135 nap

A makiknak több mint 100 különböző fajtájuk van. A gyűrűsfarkú makik párzási időszaka áprilisban van, nyáron hozzák világra 1-2 kicsinyüket.

10. Medve – 220 nap

A medvéket ritkán látni párban, kivéve párzási időszak alatt. A bocsok az év elején, január és február között jönnek világra, majd 2-3 évig az anyjukkal maradnak.

11. Fóka – 280 nap

Akárcsak az emberek, a fókák is 9 hónapig vemhesek, de a várandósságuk akár 11 hónapig is eltarthat.

12. Ló – 365 nap

Mikor a kanca készen áll a szülésre, kicsinyének súlya kb. 10%-a az anya súlyának. Ez azt jelenti, hogy egy csikó akár 45 kg is lehet.

13. Beluga – 450 nap

A nőstény beluga általában 1 borjat hoz világra 2-3 évente. Az emberrel és a háziállatokkal ellentétben a beluga köldökzsinórja születéskor elszakad, így a bébi szabadon úszkálhat az anyja mellett.

14. Zsiráf – 465 nap

180 cm-es lábaival a zsiráfnak a legkényelmesebb póz a szüléshez az állás. Szülés közben a bébi egyenesen a földre pottyan, több mint 150 cm-es magasságból.

15. Rozmár – 600 nap

Bár a rozmárok nagy csapatokban élnek a jégtáblákon vagy a parton, párzásukat elvonultan, a víz alatt bonyolítják le. Születésekor egy rozmár bébi súlya akár 60 kg is lehet.

16. Elefánt – 665 nap

Az elefántok vemhessége 95 hétig tart! Ez több mint duplája az ember terhességének. Emiatt az elefántok kb. 4 borjat hoznak világra életük során.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét