Ha a kánikula és a pocakod sem tart vissza attól, hogy a kertben foglalatoskodj, nem árt, ha a szokásosnál óvatosabban végzed a munkát! A virágok, zöldségek gondozása természetesen beleférhet a várandósságba, de bizonyos dolgokra jobban oda kell figyelned, hogy saját magad és a kicsi egészségét is maximális biztonságban tudhasd!

Várandós nőkre elsősorban két veszély leselkedik a kertben: a talajból fertőző toxoplazmózis és a kertben használatos növényvédőszerek, vegyi anyagok.
A toxoplazmózist egy parazita okozza, mely rovarokkal, madarakkal, állatokkal – főként macskákkal – történő érintkezés útján kerülhet az emberi szervezetbe. De megfertőződhetünk úgy is, hogy mosatlanul esszük meg a kertben leszedett zöldséget, gyümölcsöt. Mivel néhány állat ürülékében is megtalálható ez a parazita, az ezekkel való érintkezést is kerülni kell, úgy a kertben, mint a macskaalom kitisztításakor! A kertészkedés terhesség alatt magában rejti ezeket a kockázati tényezőket, hiszen a szabadban könnyen megfertőződhetünk. Ez pedig nem játék, hiszen vetéléshez, magzati halálhoz, az újszülött megfertőződéséhez vezethet, olyan problémákat idézhet elő, mint a halláskárosodás, agysérülés vagy a látással kapcsolatos betegségek.

Bármennyire veszélyes terepnek is tűnik ezek után egy várandós nő számára a kert, mégsem kell nagy ívben elkerülni és felhagyni a kertészkedés kellemes időtöltésével! Csupán néhány alapvető szabályt kell betartanod, hogy ne lehessen baj és ugyanolyan jól érezd magad odakint, mint a terhességed előtt!

1. Viselj kesztyűt, mégpedig gumi bevonatút! A textilből készült kesztyűk könnyen átáznak és a vegyi anyagok, valamint a kórokozók is könnyebben bejutnak a bőrbe rajtuk keresztül. Bármilyen kerti munkát is végzel, legyen rajtad!

2. Már tavasztól kezdve, de főként a nyári forróságban viselj széles karimájú kalapot, hogy védd magad a nap káros sugaraitól és természetesen a napszúrástól is.

3. Mikor végeztél a munkával, alaposan moss kezet! Amíg ez meg nem történik, nehogy a szemedbe, a szádba nyúlj!

4. Semmit ne fogyassz el rögtön, miután leszedted! Előbb mosd meg alaposan és csak utána fogyaszd el!

5. Igyál sok vizet! A hidratálásról a kertészkedés alatt is gondoskodj, főleg a nyári hónapokban! Észre sem veszed és akár már fél óra alatt kiszáradhatsz, aminek tünete a szédülés, akár ájulás is lehet.

6. Tarts szünetet! Időnként állj le a munkával és ülj le néhány percre, nehogy túldolgozd magad!

7. Találd meg állva és ülve is azt a testhelyzetet, ami a legkényelmesebb számodra! Ha valamit kellemetlennek érzel, azt ne csináld!

8. A nagy munkát hagyd másra! Ne cipelj virágfölddel teli zsákokat és ne hordj vizet vödörszám!

9. Ha muszáj kémiai anyagokat használnod, mindig húzz kesztyűt és olvasd el a terméken lévő útmutatót!

10. Végezz egy kis kutatást, mert könnyen előfordulhat, hogy némely növény mérgező lehet!

11. Munka előtt érdemes meglocsolni a földet, így csökkentheted a por belégzése miatt fennálló fertőzésveszélyt.

Ha ezekre odafigyelsz, a kertészkedés nagyon jó terápia lehet a várandósság hónapjaiban is. Az alapvető munkákat pedig összekötheted olyan emlékezetes dolgokkal, mint pl. egy bokor vagy egy fa ültetése, ami örök emlékét őrzi majd a gyermekvárás időszakának.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here